Eveniment la Dudeștii Noi cu Asociația Culturală „Cârlibana”. Joi 25 martie 2021, la Casa de Cultură din localitate, a avut loc premierea persoanelor care au contribuit în ultimii cinci ani la evidențierea, păstrarea și protejarea culturii aromâne în Banat, la cunoașterea personalităților de ieri și de azi ale acestei etnii. Ne bucurăm că am avut între noi, pentru a le mulțumi, persoane care s-au implicat în acțiunile noastre culturale, în țară și în afara ei, persoane fără de care realizările noastre pe „gheața subțire a culturii” ar fi fost sărace.
Au fost prezente doamnele Elena Jurjescu-Todi și Liliana Laichici și domnii Alin-Adrian Nica, Dinu Barbu, Aurel Șunda și Ioan Buț.
De asemenea, reprezentantul Ansamblului „Edelweiss” Deta, Gerhart Șămanțu, o prezență „specială”. Ansamblul din Deta are în repertoriu dansuri aromânești pe care „le joacă” ireproșabil și, de curând, și cântece. Motivațiile pentru care s- au acordat aceste premii sunt următoarele: Alin-Adrian Nica - „Pentru interesul și sprijinul acordate, în perioada cât a fost primar, comunității aromâne la
toate evenimentele acesteia”; Liliana Laichici - „Pentru dragostea și aprecierea arătată cântecului și dansului armânesc și integrarea aromânilor în Festivalul Etniilor, pentru cuprinderea tradițiilor aromâne în revista «Timisiensis» (redactor-șef)”; Ansamblului Artistic „Edelweiss” Deta - „Pentru colaborarea extraordinară și interpretarea fără cusur a dansurilor și cântecelor aromânești și pentru disponibilitatea de a ne «substitui» la nevoie”; Elena Jurjescu-Todi - „Pentru tot ce face pentru păstrarea tradițiilor armânești în familie, pentru interpretarea deosebit de profundă a cântecelor și promovarea culturii aromâne în media”; Dinu Barbu - „Pentru promovarea personalităților aromâne, de ieri și de azi, pentru tot ce a scris și a spus despre armâni în țară și în afara ei, cărțile domniei sale despre armânii din Banat fiind unice în lume”; Familiei Șunda (Aurel) - „Pentru păstrarea și continuarea Premiile, adevărate opere de artă, sunt creația doamnei Elena Samantu, un artist și om de cultură, implicat și devotat, iubitor al tradițiilor și obiceiurilor din întreg Banatul. Îi mulțumim încă o dată pe această cale pentru „Cârlibana de aur”. A fost o ceremonie restrânsă, dar de suflet.

Victor ENACHE

*Cârlibana este partea cârligului păstorului, cu care se prinde oaia de picior. De obicei se confundă cu întreg cârligul.