Artistul timișorean Sorin Scurtulescu revine în lumea artei italiene cu o nouă expoziție de pictură.
Joi, 11 martie 2021, la Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Venezia, vor fi expuse lucrări de pictură create de Sorin Scurtulescu, în Italia, din colecții publice și private. În expoziția intitulată „Sorin Scurtulescu - Picturi din colecții publice și private din Italia” se vor putea viziona două materiale video care îl prezintă pe artist la lucru în Venezia, ziua și noaptea.
Deschiderea expoziției va fi marcată prin transmisia on-line a unei discuții între curatorul expoziției, Alan Jones, artistul Sorin Scurtulescu și directorul I.R.C.C.U. Venezia, Grigore Arbore Popescu, în data de 11 martie, ora 17:00, accesând site-ul: https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia.
Alan Jones, poet și istoric de artă american este și autorul primei monografii a artistului român, „Sorin Scurtulescu - Italian Paintings”, recent publicată la Editura Epifania. Lucrările din catalog au fost realizate în Italia în timpul burselor „Vasile Pârvan” și „Nicolae Iorga” la Accademia di Romania in Roma și la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică Venezia, acordate de statul român.
„Sorin Scurtulescu vede pentru a picta și pictează pentru a vedea... Willem de Kooning tot repeta o afirmație: «pictura este o întrezărire». Îl văd pe Sorin Scurtulescu luând-o pe acest drum, à la lisière des bois”, spunea istoricul de artă Alan Jones referindu-se la artistul timișorean.
Sorin Scurtulescu s-a născut în 1979 la Timișoara și a studiat pictura cu profesorii Constantin Flondor, la Timișoara și Geoff Morten, în Sunderland, Anglia. A participat, pe plan național și internațional, la peste 100 expoziții, personale și de grup și este membru fondator al grupului „Noima” din anul 2003.
Evenimentul expozițional ce va avea loc în Italia este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Venezia în colaborare cu Accademia di Romania in Roma, Istituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini di Venezia, Sacra Arcidiocesi Ortodossa d’Italia e Malta, Associazione Culturale Italia-Grecia di Venezia, Galeria BAC Venezia, Galleria 28 Timișoara.

Cornel Seracin