Joi, 11 martie, de la ora 19, Vasile Ernu va intra în dialog cu Flavius Băican, pornind de la volumul „Sălbaticii copii dingo”, recent apărut în colecția „Ego-grafii” a Editurii Polirom, cu ilustraţii de Roman Tolici.
Evenimentul va fi transmis via Zoom pe pagina de Facebook a librăriei timișorene „La Două Bufniţe” și pe cea a Editurii Polirom.
Din descrierea cărții: Anii ’80. Patru prieteni se întâlnesc în gara din Chişinău. Vor pleca împreună în vacanţă în Crimeea, la mare. Sunt lipsiţi de griji, nu au de unde să ştie că fac parte din generaţia ultimilor copii sovietici. Ştiu doar că au acelaşi program în fiecare an: şcoală, vacanţe lungi, călătorii de la un capăt la altul al ţării pentru a descoperi locuri extraordinare şi populaţii ciudate. Brusc însă toată această rutină melancolică e dată peste cap: după moartea lui Brejnev, a lui Andropov şi a altor comunişti de la vârf, vin Gorbaciov, glasnostul şi perestroika, intervenţia rusă în Afganistan, Cernobîlul, explozia drogurilor, SIDA şi afirmarea contraculturilor sovietice. Debusolaţi, văzând cum lumea pe care o ştiau se destramă, ultimii copii sovietici caută echilibru şi refugiu în romanele lui Bulgakov, în poezia lui Arseni Tarkovski şi în piesele formaţiei Kino. Şi, fără să vrea, se maturizează, descoperă alte identităţi şi învaţă să trăiască în noua lume, în care Dumnezeu este foarte diferit de cel al bunicilor şi părinţilor lor, iar ceea ce contează e să câştigi cât mai mult. O lume în care a avea este mai important decât a fi.
Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al unui master de filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei „Philosophy & Stuff ”şi redactor asociat al revistei „Idea artă + societate”. A activat în cadrul fundaţiilor „Idea” şi „Tranzit” şi al editurilor „Idea” şi „Polirom”. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în „România liberă”, „HotNews”, „Timpul”, „Adevărul”, „CriticAtac” şi „Libertatea”, precum şi rubrici permanente în revistele „Noua literatură”, „Suplimentul de cultură” şi „Observator cultural”.
A debutat cu volumul „Născut în URSS” (Polirom, 2006, 2007, 2010, 2013, 2020), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară, poloneză şi georgiană. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei „Cuvîntul”, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei „Observator cultural” şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei „Anonimul” şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut al „României literare” şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat mai multe volume, multe dintre ele distinse cu premii: „Ultimii eretici ai Imperiului”, „Ceea ce ne desparte”, „Epistolarul de la Hanul lui Manuc”, „Intelighenţia rusă azi”, „Sînt un om de stînga”, „Mică trilogie a marginalilor. Sectanţii”, „Mică trilogie a marginalilor. Bandiţii”, „Jurnal la sfîrşitul lumii”, „Războiul pisicilor”, „Mică trilogie a marginalilor. Izgoniţii”. (C.B.)