Artiștii vizuali grupați în Asociația „Prezent” au inaugurat o nouă expoziție în spațiul Secției de Artă „Deliu Petroiu” de la Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”. Expoziția se numește „Mărțișor”, iar lucrările expuse au fost realizate de Sebastian Alexa, Ana Maria Apostol, Loredana Bratu, Deiana David, Daniela Csiri Florescu, Mihaela Florescu, Ioana Gavra, Cristian Ghera, Steluța Guțiu, Maria Hadiji, Manuela Ionescu, Miroslava Blazena Karkus, Daniela Lukacs, Aurelia Mateiu, Marius Mihai, Simona Daniela Molnar, Fabiola Munteanu, Dana Pătrașcu, Gabriela Pietreanu, Alexandra Pop, Gabriel Potra, Andreea Soran, Lidia Vărșândan Ștef, Ioana Țiț.
Publicul a avut posibilitatea să viziteze expoziția încă de luni, 22 februarie, dată la care lucrările au fost puse pe șevalete în spațiul mai sus amintit, dar, prezentarea expoziției, practic, vernisajul acesteia, a avut loc miercuri, 24 februarie, atunci când în calendarul popular este marcată sărbătoarea cunoscută sub numele de „Dragobete”.
Cei 24 de artiști „Prezent” oferă publicului, prin intermediul lucrărilor din această expoziție, noi „Armonii cromatice”, pictura lor fiind una plină de culoare, de primăvară și altruism îndemnând către speranța reluării vieții firești, fără interdicții și suprimări ale libertăților și drepturilor oamenilor și cetățenilor.
La vernisajul expoziției, lidera Asociației „Prezent”, Steluța Guțiu, a vorbit despre „Dragobete”, a prezentat artiștii Asociației și a oferit fiecărui participant posibilitatea să exprime câte un gând despre această expoziție. Nu au lipsit versurile de la acest vernisaj, Sebastian Alexa recitând poezia în grai bănățean, scrisă de poetul Sorin Olariu, „Dragobecili”, versuri pline de umor care au smuls aplauze din partea tuturor participanților la eveniment.
Referitor la expoziție și la mesajul acesteia, Maria Hadiji, artist plastic și muzeograf în cadrul secţiei de Etnografie a Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara, a rostit: „Noi, cei care am expus, avem emoții pentru că am făcut cu drag aceste lucrări, am pus suflet în ele și după ce le-am terminat aparțin dumneavoastră, publicului. Primăvara, mărțișorul ne aduce speranțe, cu siguranță ne va aduce ceva mai bun decât anul trecut. Eu sper în mai bine și sper că totul se va relaxa și o să avem relațiile interumane de care avem atâta nevoie, pentru că e greu, e greu pentru toate vârstele, pentru noi toți este greu, că nu putem interacționa așa cum dorim și să ne desfășurăm activitatea în condiții normale. Dar, chiar și-n condițiile astea anormale reușim cumva să ne întâlnim și să facem lucruri frumoase și asta este cel mai important”.
Povestea Mărțișorului ne îndeamnă spre o fărâmă de speranță în toată această pandemie care a pus stăpânire pe mapamond. Astfel, mitul relatează că, demult, tare demult, astrul zilei, Soarele, a coborât printre muritori luând chipul unei zâne. Un zmeu a furat zâna și a închis-o în palatul lui și totul s-a transformat după fapta zmeului, păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, întreaga lume a căzut în mâhnire și îngrijorare. Dar, toate aceste momente de întuneric au fost risipite de curajul unui tânăr care a luat calea luptei cu zmeul pentru a elibera zâna. În lupta sa cu zmeul, tânărul curajos a învins, a eliberat zâna care a revenit la înfățișarea astrului zilei, s-a urcat pe cer și a continuat să răspândească lumina.
În lupta sa cu zmeul, curajosul tânăr a fost rănit, iar din rana sa, câteva picături de sânge au căzut pe zăpada albă. Astfel a apărut șnurul roșu-alb al Mărțișorului, simbol prin care se cinstește memoria tânărului curajos care a răpus zmeul și a readus lumina printre muritori, redându-le viața normală.
Momentan nu avem cunoscute cu exactitate originile Mărțișorului, iar din această cauză suntem nevoiți să rămânem la mit. Totuși, oamenii de știință consideră că această sărbătoare își are începuturile în vremurile Imperiului Roman, atunci când 1 Martie era considerată prima zi din Anul Nou, iar cele două culori ale șnurului Mărțișorului, alb și roșu, semnifică pacea (albul) și războiul (roșu).
În expoziția deschisă la Secția de Artă „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, fiecare lucrare are așezat, într-unul din colțurile de jos ale ramei, câte un Mărțișor, toate aceste Mărțișoare fiind darul pe care artiștii Asociației „Prezent” îl oferă vizitatorilor.
Participanții la vernisajul expoziției au ținut seama de păstrarea tuturor regulilor impuse ca urmare a pandemiei, distanțare interpersonală, igienizarea mâinilor, purtarea măștii de protecție.
Expoziția „Mărțișor” va rămâne pentru vizitare în spațiul Secției de Artă „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, până în data de 5 martie 2021, programul de vizitare fiind cuprins între orele 9-18, zilnic, de luni până vineri. Sâmbăta și duminica expoziția este închisă.
Cornel Seracin