Între 8 și 19 februarie 2021, în spațiul Secției de Artă „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” s-a desfășurat expoziția „Peisaj timișorean”. Lucrările acestei expoziții au fost realizate de artistul Pavel Torony, cunoscut pictor timișorean, component al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara.
Lucrările realizate de cunoscutul pictor l-au călăuzit pe vizitator într-o călătorie prin Timișoara, determinându-l să redescopere municipiul din Banatul de câmpie prin prisma clădirilor vechi, al Piețelor lui și al altor spații încărcate de istoria unor lumi îndepărtate, dar și a lumii contemporane, frământată de problemele reconcilierii cu acel trecut îndepărtat care a repus orașul în rândul orașelor europene.
Vineri, 19 februarie, expoziția „Peisaj timișorean” și-a desfășurat ultimul act în Secția de Artă „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” (Complex Bastion Maria Theresia, Timișoara, Corp A). Au fost prezenți la momentul închiderii expoziției, poeții timișoreni Arnold Schlachter, Arthur Funk și invitații lor, componenții cenaclului literar ,,Die Stafette”, poetul timișorean Eugen Bunaru, coordonatorul cenaclului ,,Pavel Dan”.
În timpul evenimentului, invitații au realizat o corelare între tablourile din expoziție și creații literare, ascultând poezii compuse de poeții timișoreni Arnold Schlachter, Arthur Funk și Alexandrina Paul. Poeziile cu conținut liric (pasteluri), recitate în limba germană și română, făceau referire la orașul Timișoara și au surprins aspecte din viața lui cotidiană, renovarea orașului din urmă cu câțiva ani, cartierul Fabric, parcul „Dozsa”, aspecte mai puțin plăcute, poluarea (în poezia „Ceață în oraș”), păsările din familia Corvidae (în poezia „Ciorile”), pandemia SARS-CoV2.
Poetul Arthur Funk a citit poezia „Orașul” (vezi video), creație a poetei Alexandrina Paul, apoi a dat citire unei poezii din creația proprie, „Strămoșilor timișoreni, mulțumire!”, în care a scos în evidență caracterul plurilingv și multi-confesional al orașului Timișoara, hărnicia locuitorilor săi: „Era un du-te-vino de oameni și de graiuri/și chiar de confesiuni,/dar harnici, toți erau,/și când dădea în seară,/cântând, se bucurau”.


Poetul Arnold Schlachter a recitat poezii din creația proprie, poezii nepublicate sau poezii care au fost prezentate cu ocazia unor proiecte (menționăm aici proiectul „ConsularArt”, din anul 2019).
Referindu-se la expoziție, artistul Pavel Torony a rostit, printre altele: „Clădirile istorice sunt motivul meu preferat. Nu mai e nimic cu istoria, cu trecutul, ci efectiv aici mă regăsesc, în clădirile vechi care au turn, care sunt mai diforme, nu sunt chiar atât de compacte cum sunt clădirile noi, dreptunghiulare. Deci, întretăierile acestea de unghiuri, care aduc și contrastul luminii altfel decât o clădire nouă. Asta mă impresionează și de aceea vorbesc general, clădirile istorice. Deplâng cu regret în pictura mea de factură abstractă, cu care mă prezint la expozițiile oficiale, faptul că fațadele clădirilor vechi au fost delăsate cum n-am văzut în alt oraș. Am avut parte și avem parte de o renovare a acestei zone și sperăm că această renovare să meargă mai departe. În expozițiile mele oficiale am tema zidului și a zidului perisabil, în general, dar ele pleacă practic de la aceste clădiri vechi, care, cu regret, vedem că plâng și ele cu mortar, în această atmosferă dezolantă a nepăsării celor mai mari în timp. Acum renovările s-au pornit și vor aduce un oraș plăcută și poate ne inspiră și pe viitor să creăm alte și alte lucrări. Eu merg, mai ales aici, pe o pictură care trimite la impresionism, postimpersionism”.


Artistul a realizat lucrările prezentate, în marea lor majoritate, pe carton, cu metode de grafică artistică (pastel și acuarelă), surprinzând imagini calde ale Timișoarei, pline de fericire, cu o cromatică pură, cu tușe fine care simulează lumina și introduc impresii fugitive.
Coordonatorul cenaclului ,,Pavel Dan”, poetul Eugen Bunaru, a încheiat seara, susținând un scurt moment oratoric în care a apreciat creația artistică a pictorului Pavel Torony.

.be

Cornel Seracin