Vineri, 29 ianuarie, de la ora 16, va avea loc deschiderea virtuală a  Muzeul Jecza și a Colecției digitale de sculptură. Persoanele care doresc să participe la eveniment, se pot înscrie aici. Totodată, lansarea va putea fi urmărită în direct pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Printre invitați se numără prof. dr. Pia Brînzeu - scriitoare, Robert Șerban - scriitor, prof. dr. Marcel Tolcea - scriitor, Sorina Jecza-Ianovici - Fundatia Interart Triade, prof. dr. ing. Radu Vasiu - Universitatea Politehnica Timișoara, conf. dr. ing. Florin Drăgan - Universitatea Politehnica Timișoara, Andrei Jecza - Jecza Gallery.

Evenimentul va fi moderat de dr. Diana Andone, Universitatea Politehnica Timișoara.

 Proiectul urmărește constituirea unei colecții-pilot cu 100 de lucrări de sculptură prelucrate digital, precum și digitizarea, indexarea, arhivarea imaginilor și racordarea acestei arhive digitale la arhive și indexări europene și globale.

Proiectul Jecza Museum invită, de asemenea, la parcurgerea câtorva „povești” legate de lucrările lui Peter Jecza. Ghid al acestor imersiuni în interiorul creației este Sorina Jecza, soția artistului. Unghiul din care se va dezvăluie lumea artistului este al aceleia care l-a însoțit pe sculptor timp de peste 30 de ani, fiind martora nașterii a peste o mie de lucrări. Apropiindu-se de câte o lucrare, Sorina Jecza face legături ce conduc spre procesul intim al creației, dezvăluind mecanismele interioare care au generat opera.

Colecția digitală este completată de  imagini de realitate augmentată și tururi virtuale pentru vizualizarea operelor de artă.

Proiectul se desfășoară în perioada 15-31 ianuarie 2021 și este realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în contextul „Zilei Culturii Naționale”. (C.B.)