Motivați de dorința de a oferi resursele necesare pentru explorarea universului digital prin prisma artelor, mai exact a muzicii, Asociația Tribul Artistic lansează proiectul Pavilion Muzical - lecții muzicale în clasă și acasă.

În această paradigmă a erei digitale, nevoia unei educații muzicale calitative se face ușor simțită, iar astfel, elevii ciclului gimnazial sunt invitați să descopere o platformă prietenoasă dedicată cunoașterii tainelor muzicii. Pavilion Muzical adresează în mod direct nevoia de îmbunătățire a educației muzicale și dorește să ofere astfel sprijinul și contextul firesc pentru educarea tinerilor cu unul sau ambii părinți plecați în străinătate, lipsiți poate de resursele necesare, precum și a elevilor din clasele de gimnaziu care și-ar dori să poată cunoaște mai temeinic această artă, spun organizatorii. 

Instrumente, ritmuri, note sau genuri muzicale vor ajunge să capete sens cu ajutorul formațiilor Cobzality, PlaCello, Seven’s TM Show Band, Dincolo de ziduri, a muzicienilor Raluca Ilovan, Răzvan Poptean, Rareș Sângeorzan, Andrei Gologan, Roxana Circiu, Steffen Schlandt, Mădălin Luca, Vălungan Remus, Panici Rădoie, Johnny Kui, Ana Kui, DJ K-lu & MC Woodie și a directorului artistic al proiectului, Vlad Popescu. 

Lunile ianuarie și februarie sunt dedicate înregistrării videoclipurilor educaționale cu artiștii menționați, urmând ca din luna martie acestea să fie ușor de accesat pe platforma de învățare digitală www.pavilionmuzical.ro.  Pe termen lung, plaforma urmează să devină  un centru de resurse pentru profesorii de muzică, dar și pentru cei interesați să descopere muzica. Adițional nevoii de învățare mediată de tehnologie, profesorii vor juca și ei un rol activ în proiect – vor pregăti alături de membrii echipei conținuturile video-urilor și vor fi invitați să propună constant alternative de predare a muzicii.

 

Videoclipuri educative, atractive pentru elevi

Structura videoclipurilor educative a fost gândită pentru a fi cât mai prietenoasă cu elevii și va avea atât o componentă practică, cât și una teoretică. Va fi prezentat câte un instrument, apoi se va face trecerea spre minutul de teorie, urmat fiind de prezentarea muzicală, ca în final artiștii să fie intervievați de copii din clasele V-VIII. De asemenea, din cadrul acestui proiect nu va lipsi minutul jocului pentru acasă.

Urmează să vedem dacă într-adevăr muzica poate schimba mica noastră lume, așa că începem prin acești pași ce țin de alegerea altui mod de abordare a felului în care muzica este predată, integrată și înțeleasă. 

Avem în vedere și ultimul punct al proiectului care va susține dezvoltarea educației muzicale calitative, ce presupune derularea unei campanii printr-o caravană muzicală, în tot județul Timiș, ca cei mici să beneficieze în întreg ansamblul de tot ceea ce muzica poate oferi. Mai multe informații despre caravana muzicală vor fi comunicate în curând, mai spun organizatorii.

Activitatea desfășurată prin proiectul Pavilion Muzical, de către Tribul Artistic, poate fi urmărită pe paginile de Facebook și Instagram ale asociației. (I.N.)