Săptămâna trecută, la sediul Uniunii Ucrainenilor din România - Filiala Timiș a avut loc lansarea cărții „Dezvelirea și sfințirea monumentului lui Taras Sevcenko la Lugoj”.
Plecat din satul marelui cărturar bănățean Dimitrie Țichindeal „Gură de aur”, autorul lucrării, Gheorghe Iura Hleba, s-a lăsat călăuzit de vorbele poetului: „Ce n-aș face eu pentru binele neamului meu!” și a scris o carte mesaj despre eforturile comunității ucrainene din Banat de a-și păstra identitatea.
Cartea publicată în ediție bilingvă româno-ucraineană ne arată unitatea ucrainenilor în a-și promova valorile, dar și deschiderea către toate celelalte etnii.


„Prin publicarea cărții, Iura Hleba finalizează un proiect greu de realizat și pentru comunități mult mai mari și mai înstărite decât a sa. El și echipa sa ne transmit astfel un mesaj puternic de susținere a tot ce e frumos și nobil și ne fac mândrii că le suntem contemporani”, a spus dr. Raico Cornea, reprezentant al minorităților naționale în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române.


Mircea Anghel - jurnalist: „Gheorghe Hleba este un om între oameni, pe care l-am cunoscut cu niște ani în urmă, prin natura atribuțiilor de jurnalist, la diferite acțiuni desfășurate sub egida UUR. Iura este un bun român, un bun bănățean, dar și un bun ucrainean, un bun creștin, generos și altruist. Cei 8.000 de bănățeni-ucraineni pot fi mândri de președintele lor”.


Cuvinte de laudă au fost rostite de profesorul emerit Mihai Decun, care a uimit asistența cu lucruri neștiute despre Taras Sevcenko, Carol Cusca, președintele Uniunii Slovacilor, Ionel Lupu, primarul de la Mașloc, Vasile Dzozd, prim-vicepreședinte, și, surpriza zilei, comandantul Penitenciarului Timișoara, un partener de dialog extraordinar.
Din discuții, mai curând niște dezbateri aprinse, am aflat că există, în lume, de la Washington la Buenos Aires, de la Paris la Tbilisi, de la Roma la Moscova, peste tot unde trăiesc ei, 1.384 de sculpturi din bronz, granit sau marmură, ridicate din dragoste și respect pentru cel mai mare poet al lor, Cobzarul Ucrainei.
Respect, Gheorghe Iura Hleba!


Victor ENACHE