Romanian Chamber Orchestra - un ansamblu unic ce reunește 21 de muzicieni români, care fac performanță atât în unele dintre cele mai importante orchestre din Europa, cât și în țară - serbează Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) prin lansarea filmului documentar „Romanian Chamber Orchestra - Împreună pentru muzică”, o producție ce prezintă cel de-al doilea proiect al ansamblului, care a avut loc în luna august a anului 2020.
„Muzica a fost și va rămâne modul cel mai direct prin care noi comunicăm esența sentimentelor noastre”, spune Cristian Măcelaru, dirijorul Romanian Chamber Orchestra
Filmul documentar „Împreună pentru muzică” este o producție susținută de Asociația Tribul Artistic din Timișoara, care încearcă să surprindă starea de spirit a muzicienilor din Romanian Chamber Orchestra și a dirijorului Cristian Măcelaru în perioada pandemiei, sentimentele care i-au încercat și experiențele avute în noul context global.
De asemenea sunt prezentate fragmente din cele două componente educaționale ale proiectului, masterclass-ul de dirijat susținut de Maestrul Cristian Măcelaru și cursurile de măiestrie interpretativă dedicate tinerilor violoniști, violiști și violonceliști români, susținute de: Alexandru Tomescu, Irina Simon-Renes, Alina Lepper, Alexandru-Mihai Bota, Ladislau Cristian Andriș, Olga Mănescu și Octavian Lup.
Pandemia a afectat și afectează în continuare puternic atât cultura, cât și numeroase alte sectoare din societate. Poveștile pe care le puteți urmări pe parcursul filmului sunt despre viața multora dintre noi și experiențele trăite în ultimele luni. Realizat pe parcursul celui de-al doilea proiect al ansamblului Romanian Chamber Orchestra de producătoarea de filme Diana Iabrașu, documentarul vine să întărească viziunea dirijorului Cristian Măcelaru că „muzica nu este doar un moft, ci este vitală pentru societate”.
Documentarul va fi lansat în mediu online, pe pagina de Facebook a orchestrei, în data de 15 ianuarie, începând cu ora 19:30. Durata filmului documentar este de 60 de minute, beneficiind de subtitrare în limba engleză.
Acest opus 2 vine ca o continuare firească a primului film documentar „Romanian Chamber Orchestra - Muzica mai aproape de tine”, care s-a bucurat de un real succes și care poate fi accesat în continuare pe pagina de Facebook a orchestrei. (A.B.)