Ca în fiecare an, la sfârşit de ianuarie, Institutul Francez din România la Timişoara sărbătorește lectura în toate formele, raliindu-se la evenimentul internațional „Nopțile lecturii” / „Les Nuits de la lecture”. România participă la cea de-a 5-a ediţie a evenimentului organizat de Ministerul francez al Culturii în întreaga lume, printr-o serie de evenimente online: întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri sau lecturi muzicale.

Din 2017, „Les Nuits de la lecture”/„Nopțile Lecturii” sunt momente unice în care se celebrează pe tot globul, în același timp, plăcerea lecturii și accesul la carte. În contextul sanitar actual, lectura a devenit mai mult ca oricând o cale de evaziune pentru mulți oameni, dar şi un mod de a regândi, de a reevalua lumea în care trăim – de aici şi tema principală a acestei ediţii „Să recitim lumea”.

Evenimentele se vor desfăşura online, pentru a permite accesul tuturor persoanelor pasionate de lectură, indiferent de locul în care se află sau de orașul în care au loc „Nopțile Lecturii”. Programul complet a celor patru nopţi de lectură poate fi consultat pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Echipa Institutului Francez din România Timișoara vă invită să recitiți lumea împreună! Oriunde v-ați afla, înregistrați-vă citind un fragment de maximum 5 minute dintr-un autor român sau francofon și trimiteți filmulețul vostru până în 21 ianuarie la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Toate înregistrările primite vor fi postate pe paginile de Facebook și de Instagram ale Institutului în 23 ianuarie. Tot atunci, membrii echipei de la Timișoara și invitații lor vă vor citi online câteva dintre textele lor preferate, în română și în franceză, ca un dialog între culturi și vremuri. Lecturile vor fi acompaniate de interludiile muzicale ale pianistei Evelin Roman, transmit reprezentanții Institutului Francez din Timișoara.

Pentru cititorii mai mici vor avea loc o serie de lecturi pe rețelele de socializare, din 21 până în 24 ianuarie, dar și un atelier prin care aceștia sunt invitați „să recitească lumea basmelor”. Atelierul este destinat copiilor de 4-8 ani și se va desfășura în 22 ianuarie, la ora 18, pe Zoom, cu participare gratuită, pe bază de rezervare. Înscrierile se fac până în 21 ianuarie, la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. (I.N.)