Filmul documentar „Iarnă transilvană” a fost realizat în anul 1996, iar acum reprezintă o mărturie autentică a tradițiilor care s-au păstrat în mediul rural, dar care sunt din ce în ce mai puțin răspândite. Restricțiile impuse de criza sanitară au făcut ca anul acesta o parte din obiceiuri să nu mai poată fi practicate.
Filmului „Iarna transilvană”, realizat de regizorul Dumitru Budrala, descrie câteva obiceiuri, ceremonii și ritualuri specifice sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, tradiții care anul acesta nu pot fi respectate din cauza crizei sanitare.
Documentarul regizorului Dumitru Budrala este un martor atent la tradițiile de Crăciun întâlnite la comunitățile pastorale din sudul Transilvaniei și urmărește, până la detaliu, ceea ce obișnuiau oamenii să facă în această perioadă, de la tăiatul porcului în ziua de Ignat, la colindele cetelor de feciori și împodobitul cailor și boilor pentru marea horă din ziua de Crăciun.


„Ritualurile și cântecele străvechi ale comunităților carpatine se aseamănă cu cele ale lumii antice. Deși au rezistat atâtor sute și chiar mii de ani și s-au transmis până în zilele noastre, există astăzi foarte mulți oameni care locuiesc în orașe, la bloc, și care nici nu își imaginează că astfel de obiceiuri sunt încă respectate în multe localități din mediul rural”, spune regizorul Dumitru Budrala.


Minute bune din film sunt dedicate cetelor de feciori ai satului care se organizează încă din ziua de Sf. Nicolae, cu vătaf, cârciumar și tot alaiul pentru a colinda, la fiecare casă din sat, cât e noaptea de Ajun de lungă. „În Noaptea de Ajun e bine să nu dormi, ci să cânți, să te înveselești, că atunci și morții se bucură și ei”, spune unul dintre naratorii filmului, care descrie își amintește cum era pe vremea în care era el însuși fecior.
Din tradițiile și obiceiurile întâlnite în comunitățile pastorale din sudul Transilvaniei nu lipsesc, în acest film documentar, idilicele drumuri pe ulițele satului în sănii trase de cai, împodobitul boilor, al cailor și al feciorilor, care își leagă clopoței în jurul gambelor și spectaculoasa horă care are loc de Crăciun, în centrul satului.
Așadar, filmul documentar „Iarna transilvană” devine o mărturie esențială, peste timp, când multe tradiții se pierd.

Cornel S.