În ședința de vineri, 4 decembrie 2020, Guvernul României a aprobat Hotărârea privind acordarea titulaturii de Muzeu de importanţă naţională Muzeului de Artă din Timişoara, precum şi schimbarea denumirii acestuia. Potrivit acestei Hotărâri de Guvern, Muzeul de Artă din Timișoara, aflat în subordinea Consiliului Județean Timiș își va schimba titulatura în Muzeul Național de Artă, Timișoara.


„Sunt încântat să aflu că Muzeul de Artă Timișoara a fost recunoscut ca muzeu de importanță națională și că va primi titlul de Muzeul Național de Artă Timișoara! Este un moment deosebit de important pentru echipa care a construit dosarul, pentru toţi colegii care au contribuit la acest succes. Patrimoniul și expoziţiile urmează să intre în circuitul național și să devină astfel mult mai cunoscute și apreciate de specialiști și de publicul larg din România și din întreaga lume”, a declarat cu această ocazie, potrivit paginii de Facebook a instituției, www.facebook.com/muzeuldeartatm, prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul muzeului.


Muzeului de Artă din Timișoara a fost creat de Ormós Zsigmond. La un an de la decesul lui Ormós Zsigmond, prin donație testamentară, bogata sa colecție de artă avea să intre în patrimoniul Societăţii de Istorie şi Arheologie din Banat, instituție ce funcționa în actualul sediu al Bibliotecii Academiei Române - filiala Timișoara, „Casa Ormós”, azi pe strada Episcop Augustin Pacha.
Azi, Muzeul de Artă din Timișoara își are sediul în Palatul Baroc - Prefectura Veche a județului Timiș, din Piața Unirii numărul 1. În decembrie 2006, o dată cu terminarea lucrărilor de renovare a palatului, s-au deschis porțile muzeului extins, Muzeul de Artă fiind una dintre instituțiile de referință pentru viața culturală a orașului, care oferă vizitatorilor adevărate comori artistice locale, naționale și universale.
În aripa „Mercy” a Palatului Baroc, etajul doi, poate fi vizitată Galeria de Artă Europeană. Nucleul patrimoniului de artă europeană al muzeului îl constituie colecţia lui Ormós Zsigmond. În Galeria de Artă Europeană lucrările de pictură sunt expuse pe şcoli artistice în ordine cronologică.
Expoziția de Artă Decorativă a Muzeului de Artă se află amenajată la etajul doi, aripa „Pacha” și cuprinde piese din fondul „Ormós”, precum și achiziţii, donaţii şi transferuri din colecţii particulare bǎnǎţene.
Expoziția de Artă Bănățeană se află la etajul doi, aripa „Pacha” și oferă publicului posibilitatea să privească mai multe lucrări de pictură, dar și de Artă Decorativă din colecțiile instituției, lucrări aflate sub influența Barocului târziu și a neoclasicismului, a curentului Biedermeier și a Academismului practicat de Academia de Artă din Viena, piese care au aparținut unor familii ce au scris istoria acestei provincii în epoca modernă, după preluarea Banatului în administrarea Casei de Habsburg.
Publicul poate vedea și evoluția stilistică a artei icoanelor din această regiune, în secolele XVII-XIX, patru compartimente ale expoziției de Artă Bănățeană oferind pentru vizitare, publicului, icoane pe lemn şi pictură pe pânză cu tematică religioasă. Icoanele expuse au intrat în patrimoniul instituției, din bisericile Banatului și ilustrează cele două direcții, tradițională și occidentalizantă, din creația artistico-religioasă bănățeană.
La etajul întâi, vizitatorii pot admira expoziția de Artă Modernă Românească, Colecția „Corneliu Baba” și expoziția „1+1+1 și SIGMA”.
Expoziția de Artă Modernă Românească conține lucrări de pictură și sculptură din perioada 1850-1950 și propune publicului o incursiune în artele plastice, de la neoclasicism până în pragul artei contemporane.
Colecția de pictură „Corneliu Baba” conține lucrări ce aparțin Muzeului de Artă din Timişoara, pictura lui Baba cuprinzând teme variate, începând cu drama țăranilor care se întinde pe o perioadă de câteva decenii, până la obsesiile finale ale „Spaimelor” şi „Regilor Nebuni”, toate sunt legate de chipul, prezenţa şi existenţa umană, iar autoportretele sunt nu numai o componentă fundamentală a operei sale, ci şi o cheie de lectură.
Expoziția „1 1 1 și SIGMA”, aflată la etajul întâi, prezintă zeci de lucrări create de artiștii celor două renumite grupuri timișorene, artiști care și-au adus decisiv contribuția la înnoirea limbajelor în arta secolului XX din România, dar și în dezbaterile de idei din acel timp.
Pe lângă aceste expoziții permanente, Muzeul de Artă din Timișoara oferă vizitatorului posibilitatea să intre în contact cu trei dintre reprezentanții artei postbelice, Tadeusz Kantor, Shinkichi Tajiri și Jaap Wagemaker, care, prin lucrările lor prezintă lumea artei de după al doilea război mondial. Expoziția temporară „Materia reînsuflețită” putând fi vizitată în Sala „Mercy”, parter, a Muzeului de Artă din Timișoara, până în data de 17 ianuarie 2021.
Expoziția este rodul colaborării între Fundația InterArt Triade din Timișoara, Fundația European ArtEast din Londra și Muzeul de Artă din Timișoara, susținută de Asociația Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, 2023, lucrările fiind împrumutate din Colecțiile Artur Trawinski (Portugalia / Polonia) și Matthijs Erdman (Olanda).
De asemenea, o altă expoziție temporară se află la etajul doi, aripa „Mercy”. Expoziția a fost inaugurată cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” și este intitulată „Covoare și tapiserii din colecția Muzeului de Artă, Timișoara”. Este o expoziție decorativ-textilă care cuprinde câteva piese din colecția de Artă Decorativă a Muzeului de Artă din Timișoara, publicul fiind invitat să admire cele mai valoroase piese din această colecție a instituției timișorene, piese de patrimoniu, rare, deosebite, unele fiind expuse pentru prima dată.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/muzeuldeartatm