Cea de-a XVI-a ediție „Noaptea Muzeelor” aduce la Muzeul de Artă din Timișoara inaugurarea unei noi expoziții temporare. Este vorba despre expoziția decorativ-textilă care cuprinde câteva piese din colecția de Artă Decorativă a Muzeului de Artă din Timișoara.
„Covoare și tapiserii din colecția Muzeului de Artă Timișoara” este un proiect expozițional ce și-a propus să arate publicului cele mai valoroase piese din colecția de artă decorativ-textilă a instituției timișorene, piese de patrimoniu, rare, deosebite, unele fiind expuse pentru prima dată la Timișoara, multe dintre ele făcând parte din colecția „Zsigmond Ormós” a instituției.


„Expoziția este într-o dinamică permanentă, astfel că noi covoare și tapiserii vor fi prezentate în sala de la etajul II a Palatului Baroc, care o găzduiește”, transmite prin intermediul unui comunicat mass-media Biroul de Comunicare și Relații Publice al Muzeului de Artă din Timișoara.


„Noaptea Muzeelor” din acest an va fi o ediție atipică, marcată de criza sanitară care se manifestă pe mapamond, Muzeele participante desfășurându-se doar în mediul on-line, altele având evenimente organizate doar în spațiul fizic. Toate evenimentele organizate în spațiul fizic, cu ocazia celei de-a XVI-a ediții „Noaptea Muzeelor”, se vor desfășura până la ora 21, aceasta pentru a respecta ultimele măsuri adoptate de Guvernul României în situația impusă de criza sanitară.
Evenimentul va fi întâmpinat la Muzeul de Artă din Timișoara în spațiul fizic, cu adpatarea la noile cerințe impuse, instituția scoțând în evidență faptul că arta poate fi consumată cu bucurie și responsabilitate în spațiul fizic indiferent de condiții.
Așadar, Muzeul de Artă din Timișoara va întâmpina publicul vizitator la „Noaptea Muzeelor” cu cinci expoziții permanente (Artă Bănățeană - religioasă și laică, Artă Modernă Românească, „Corneliu Baba”, „1+1+1 și SIGMA”, Artă Europeană) și două expoziții temporare („Materie reînsuflețită” / „Resurrected Matter” și „Covoare și tapiserii din colecția Muzeului de Artă Timișoara”).
În acest an, „Noaptea Muzeelor” aduce la Muzeul de Artă Timișoara, sâmbătă, 14 noiembrie, un orar special, vizitatorii fiind invitați să pășească în spațiul instituție în intervalul de timp 12-20 (cu ultima intrare la ora 19:30). Accesul este liber, dar cu respectarea măsurilor din această perioadă: masca este obligatorie atât pentru angajați, cât și pentru invitați, măsurarea temperaturii corporale la intrare, distanța dintre vizitatori trebuie să fie de minimum 2 metri, numărul persoanelor în sălile de expoziții este limitat, fiecare vizitator fiind invitat să utilizeze covoraşele și dozatoarele cu dezinfectant, toate acestea pentru a se limita efectele pandemiei.

Cornel Seracin