Scena din cartier invită timișorenii să aducă muzica la ei în cartier! Publicul poate vota scena din cartierul lor, unde poate avea loc unul dintre cele zece concerte susținute de muzicienii timișoreni în cadrul proiectului.

Derulat de Asociația Trib’Art (Tribul Artistic) proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 14.950 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. 

Seria evenimentelor Scena din cartier, proiect de intervenție locală dedicat din sectorul independent timișorean, debutează în acest weekend cu un prim concert. Este vorba de concertul susținut de CLAR Band în data de 14 noiembrie, ora 19, care poate fi urmărit pe pagina de Facebook a proiectului.

Mai mult, cei 30 de muzicieni locali selectați în urma unui apel, vor participa la întâlniri, online, în cadrul cărora se vor discuta subiecte de interes pentru sectorul muzical local independent, sesiunile fiind coordonate de un expert în politici publice. Apelul a fost adresat artiștilor a căror activitatea a fost grav afectată de pandemie și care îndeplinesc una din cele trei condiții: nu sunt angajați, nu au obținut indemnizație sau ajutor social în ultima perioadă și/sau nu au avut angajamente contractuale în ultima perioadă.

Proiectul de față se adresează muzicienilor independenți din zona noastră și se preocupă cu punerea lor în valoare într-o perioadă în care sunt restricții severe. Mulți dintre ei sunt dependenți de banii pe care i-ar putea câștiga din proiecte muzicale, dintre care o bună parte au fost suspendate sau amânate. Având în față o sumbră perspectivă, a indefinibilului, nimeni nu știe când se va sfârși această perioadă. De aceea proiectele de genul acesta, care nu sunt multe și care sunt curajoase, își propun oferirea de mijloace de exprimare și nu numai avantaje financiare pentru muzicieni - pentru că fiecare artist va beneficia de un onorariu conform unui contract - ci și păstrarea legăturii cu un public chiar și virtual. Muzicienii sunt firi sensibile, foarte delicate, iar pentru ei chiar și un public redus numeric sau netangibil, virutal, este esențial. Un alt aspect al acestui proiect, pe care eu îl consider important, este cel al muzicienilor care de obicei nu cântă împreună. În mare parte, cu excepții, este vorba de muzicieni care se cunosc, dar nu pe scenă, nu au evoluat împreună, și care în acest moment sunt motivați să își pregătească proiecte. Scena din cartier se dorește a fi un exemplu de bună practică, unul ce poate fi preluat și replicat de către alte entități, fie ele ONG-uri sau instituții, indiferent de oraș, a declarat Johnny Bota, directorul artistic al proiectului.

Cu toate că intervențiile au fost gândite inițial ca evenimente offline cu participare din partea publicului, din cauza noilor restricții generate de pandemia cu COVID-19 acestea vor fi difuzate online, prin live stream. Concertele au loc în cartiere timișorene, în spații care se pot transforma cu ușurință în scene pentru concerte de muzică clasică, blues, fusion sau jazz.

Dincolo de scene și concerte, mesajul este simplu: muzica își găsește loc în orice spațiu urban.

Votează scena din cartierul tău! este unul dintre îndemnurile lansate comunităților locale care, deși nu participă fizic la concerte, pot vota cartierul care să devină scenă timp de o seară. Astfel, iubitorii muzicii pot accesa site-ul proiectului, iar prin completarea unui formular pot alege cartierul-scenă pentru următorul concert din cadrul proiectului. Seria evenimentelor se întinde pe parcursul a șapte săptămâni și se va încheia în 19 decembrie.

Timișorenii pot vota scena din cartier la adresa: www.scenadincartier.ro.

CLAR Band, trupa ce va susține primul concert, a luat naștere în 2013 în Timișoara, în sala de concerte a Fundației Județene pentru Tineret Timiș (Cartier Stadion). Spectatorii care vor umări concertul pe pagina Scena din cartier, vor avea parte de o seară relaxantă învăluită în acorduri de blues. Vor urca pe scenă: Claudia Negruț (voce), Sandro Machado (voce), Loris Negruț (chitară), Zsolt Szamtarto (bas) și Bebe Borozan (tobe).

 

Ioana NICOLESCU