Comedia „M-am hotărât să devin prost”, după romanul filosofic scris de Martin Page, a avut reprezentația cu numărul 100 pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara în primăvara anului 2018, de la acel moment spectacolul având mai multe reprezentații pe scena naționalului bănățean.
Romanul lui Page a fost tradus până acum în peste treizeci de țări, „M-am hotărât să devin prost” fiind vândut până în prezent în peste o jumătate de milion de exemplare. Cartea scriitorului francez a câștigat premiu pentru literatură studențească „Euregio” (un premiu literar internațional al regiunii de frontieră germano-olandezo-belgiană Euregio Meuse-Rin, acordat anual din 2002).
Romanul pornește de la o realitate creată de Martin Page și-i dă posibilitatea cititorului să se întrebe, dacă într-o lume anapoda este eficient pentru indivizii lucizi să încerce o altă viziune asupra respectivei lumi, dacă nu cumva originalitatea și creativitatea ar putea fi pentru ei o piedică insurmontabilă în această lume.
Astfel, Martin Page l-a creat pe Antoine, un geniu de 25 ani, cadru didactic universitar (lector) la o universitate din Paris, fiind titrat în biologie (licență) și film (master). Romanul este povestirea - de către personajul-autor - a rezultatului introspecției asupra stării de nemulțumire față de sine, respectiv a conflictului interior dintre gândire și simțire (rațiune vs afecțiune, raționament vs sentiment), conflict presupus a fi generat de excesul de inteligență cu care este dotat individul.
Deprimat și singur, Antoine încearcă diferite metode să devină „mai prost”, mai aproape de semenii lui și pornește pe un drum complet anti-inițiatic, încearcând să se integreze: n-a băut în viața lui - vrea să ia lecții de alcoolism; nu știe ce e moartea - ia lecții de sinucidere etc. Din toate acestea rezultă o poveste plină de haz, iar dincolo de aspectul autobiografic, „M-am hotărât să devin prost” devine o întâlnire fascinantă cu psihicul uman.


Duminică, 8 noiembrie, de la ora 19, spectacolul „M-am hotărât să devin prost”, după Martin Page, va avea o nouă reprezentație pe scena Teatrului Național din Timișoara, în regia artistică a Antonellei Cornici și va putea fi vizonat, în direct ("https://player.bpstream.com/embed/tnt/live212.php"), din Sala Mare a naționalului timișorean. Spectacolul va fi disponibil pe canalul YouTube, pe pagina de facebook a Teatrului Național și pe site-ul Teatrului Național www.tntimisoara.com.


Antonella Cornici este absolventă a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, actriță la Teatrul Național, Iași, din anul 1997, colaboratorare la Radio Iași, jurnalist cultural, asistent universitar și va absolvi facultatea de regie în acest an, spectacolul „M-am hotărât să devin prost” reprezentând debutul său ca regizor profesionist. Antonella Cornici abordează teatrul din toate aspectele sale, practice și teoretice, din perspectiva unei energii pozitive debordante, susținte de o imaginație și un umor pe măsură.
Martin Page, autorul romanului după care este realizată reprezentația, este considerat „una dintre bucuriile literare ale acestui început de secol”. Născut în luna februarie din anul 1975, Martin Page a reușit să se impună romancier datorită succesului avut odată cu prima carte publicată în 2001, „Comment je suis devenu stupide” („M-am hotărât să devin prost”).


Martin Page și-a întrerupt studiile universitare (antropologie) şi a mai scris, de atunci, patru cărţi, „O perfectă zi perfectă”, „Libelula”, „Să ne obișnuim cu sfârșitul lumii” şi „O poveste de dragoste, poate”, iar revistele și internetul îi dezvăluie o biografie nonconformistă.
Despre viața lui, Page dezvăluie unele amănunte care lasă impresia unora ca fiind frivole, dar care se înlănţuie, până la urmă, mai semnificativ decât o banală cronologie: are 1,80 m, îi place să bea ceai, îşi adoră prietenii, e pasionat de film, de teatrul elisabethan, de muzică şi, fireşte, de literatură. Îi plac bicicletele olandeze şi zăpada de Crăciun.
Page a călătorit în vreo zece ţări, inclusiv în Rusia sovietică, în 1989, iar scriitorii lui preferaţi sunt Shakespeare, Wilde, Waugh, Saki, McCullers, Calvino, Dickens, Dahl, Austen, Dick, Chandler, Parker, Dostoievski, Jerome, Poe.

Cornel S.