Asociația DocuMentor desfășoară proiectul „ROD Festival - Zilele recoltei cinematografice”. Evenimentul îmbină tradiția caravanelor cinematografice, a proiecțiilor de film în aer liber în fața unei audiențe care nu are acces la sala de cinema, cu dezbaterea temelor importante din societate de către comunități sau oameni care de cele mai multe ori sunt ignorați.

Lansat pe structura unei caravane cinematografice care organizează proiecții de anvergură mică în locații din județ și Timișoara, ROD Festival dezvoltă o acțiune culturală care depășește sfera filmului și se extinde spre noi forme de artă și experiment social. 

„Credem că a sosit timpul evenimentelor de anvergura mică, a șezătorilor culturale, a confesionalului, a onestității și a discuțiilor în grupuri mici, organizate în locații neconvenționale, acolo unde filmul și în special filmul documentar nu au mai pătruns de multă vreme.

Există mii de oameni ascunși prin cartiere mărginașe, cătune, comunități defavorizate, penitenciare, centre de reeducare, case de bătrâni, spitale, enclave etnice, enclave culturale, centre pentru refugiați sau stațiuni turistice decrepite de care nu se ocupă nimeni. Un public invizibil și neinteresant pentru sponsori și mass-media datorită precarității lui economice și sociale. Avem oportunitatea să–i facem și pe acești oameni să reflecteze la propria lor condiție și la lumea în care trăiesc. Putem micșora distanța dintre marea ofertă de film adresată centrului și lipsa de alternativă culturală de la periferie.

În același timp caravana se deplasează și în spațiul virtual unde producători de conținut documentează călătoria și întâlnirile cu oameni și locuri unde aparatul de filmat ajunge rareori”, spun organizatorii. 

Începând cu sfârșitul lunii septembrie filme documentare ca „Toto și surorile lui”, „Roboțelul de Aur”, „Casa cu Păpuși”, „Omul Lup”, „The New Gypsy Kings” au ajuns în cătunul Fărășești din Munții Banatului, comuna Pesac, în secțiile Penitenciarului din Timișoara, la Centrul de Educare pentru Minori Buziaș, Centrul pentru copii defavorizați din Jimbolia, la Căminul de bătrâni Băile Călacea, La Căpițe și la D’arc pe Mal. Sesiunile de discuții au depășit cu mult intensitatea și onestitatea discuțiilor de la proiecțiile de film convenționale.

Zilele Recoltei Cinematografice continuă cu alte proiecții de film în spații neconvenționale, atâta timp cât situația sanitară și condițiile meteo vor permite, evenimentele organizându-se în special în aer liber, pentru a asigura condiții cât mai sigure pentru public. Toate evenimentele publice organizate în cadrul festivalului respectă cu strictețe măsurile de siguranță pentru prevenirea răspândirii COVID19.

Mai multe detalii pot fi aflate pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Proiectul este derulat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, al Primăriei și Consiliului Municipiului Timișoara. (C.B.)