Bitter Things (Lucruri care dor) este un proiect expoziţional bazat pe cercetare, creat de bi'bak, care explorează impactul migraţiei de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante şi a copiilor lăsaţi în urmă. Instalaţia preia experienţe ale unor familii transnaţionale din prezent şi din trecut ca punct de pornire, legând poveşti de obiecte care au jucat un rol central în cadrul familiilor.

La nivel global, migraţia de muncă creează noi modele ale familiei transnaţionale, care în ciuda distanţelor geografice se străduiește să menţină contactul între membri. În perioada acordurilor de angajare a anilor '60, mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi lase copiii în urmă, deoarece orele de muncă făceau imposibilă îngrijirea lor. În ziua de azi, lucrătorii migranţi din Europa de Est sunt cei care, în marea lor majoritate, îşi lasă familiile în urmă pentru a câștiga bani în ţări mai dezvoltate. Turcia, ca fostă ţară a emigrării, a devenit acum la rândul său o destinaţie pentru mulţi lucrători din Europa de Est, Caucaz sau regiunea Asiei Centrale, mai ales în sectorul de menaj şi îngrijire a copiilor.

Cum se va redefini relaţia dintre părinţi şi copii acum, când cadourile sau sprijinul financiar iau locul experienţei comune? Atunci când apropierea fizică este surclasată de Skype sau WhatsApp? Ce fel de impact au toate acestea asupra copiilor şi părinţilor? Lucruri care dor trasează atitudini legate de aceste teme, plecând de la anii '60 şi ajungând în prezent.

Expoziția va putea fi vizitată la Faber, în perioada 23 octombrie - 4 decembrie 2020. Intrarea este liberă.

Bitter Things (Lucruri care dor) este prezentată în Timișoara în cadrul proiectului Cămine în staționare | Stationary Fireplaces, organizat de Asociația Prin Banat și Timișoara 2021. Realizat cu sprijinul Institut für Auslandsbeziehungen (ifa) și Primăria Consiliului Local Timișoara. (I.N.)