În spațiul Centrului Multifuncțional Bastion al Consiliului Județean Timiș, marți, 4 august 2020, a fost inaugurată expoziția „Mozaic în culori”. Lucrările sunt realizate de artista timișoreană Slavica Grigoroae, aflată la prima expoziție personală.
Slavica Grigoroae este absolventă a Școlii de Arte din Timișoara, iar din anul universitar 2019-2020, este studentă la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest, secția Iconografie-Restaurare. Anul acesta, la finalul Concursului Național de Arte Plastice #ACASĂ, organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, prin Școala de Arte din Timișoara, în perioada mai - iunie 2020, Slavica Grigoroae a obținut premiul III la secțiunea pictură, categoria de vârstă peste 35 ani.
Un timp, distinsa artistă a suferit o boală gravă, iar datorită ei a fost mobilizată la pat timp de două luni, dar, odată cu vindecarea, Slavica Grigoroae și-a propus să recupereze timpul de repaus și să ofere, prin arta sa, tot ceea ce are mai bun iubitorilor de artă.


Componentă a Asociației „Prezent”, lidera acestei organizații, artista vizuală Stela Guțiu, a susținut un scurt moment oratoric prin care și-a prezentat, public, colega, activă în expozițiile de grup ale „Prezent”: „Slavica întotdeauna ne-a surprins, în ciclul nostru expozițional, prin ceea ce ne-a adus, și ne-a adus cu multă generozitate. Ceea ce se găsește la ora aceasta pe simeze este o trăire artistică foarte, foarte intensă, de la credință, până la monumentalism. Slavica este un «perpetuum mobile». Felicitări, Slavica!”.


Lucrările expuse sunt realizate în tehnici diferite și abordează teme, de asemenea, variate, de aici, conceptul de „mozaic”. Creațiile expoziție sunt inspirate din temele școlilor artei universale, artiști importanți ai curentelor artelor frumoase, Klimt, Kandinsky, Monet, Gaudí fiind modelele pe care Slavica Grigoroae le urmează. Artista abordează tehnici mixte, lucrând în acril cu adaosuri de colaje și stampe, abstract, fiind pasionată de frumusețea culorilor, pouring și contraste.


Maestrul-zugrav Mihai Olteanu, prezent la vernisajul expoziției, a susținut un înălțător moment oratoric prin care, în prima parte, a glorificat rolul artistului în viața comunității, a oamenilor, iar în partea a doua a prezentat creația artistei Slavica Grigoroae, domnia sa considerând că artista îmbină arta abstractă cu arta figurativă în lucrările pe care le realizează, „Slavica îmbină aceste două arte, uluitor de bine! Pornește de la icoană, de la icoană bizantină, de la fecioară, de la prunc, de la madonă, și acolo simțim arta arhaică și simțim metafizica artei românești și universale. Apoi, intră într-o perioadă a peisajelor civice, a peisajelor de cetate, a peisajelor în care Biserica și turla sunt entități, atât ale cerului, cât și ale pământului, și, apoi, ca o corolă, vine cu arta abstractă, cu arta non-figurativă, cu acea artă în care elementele culorii nu se mai îmbină cum știam înainte, prin linie, prin punct și prin culoare, care să ne spună imediat ceva, să ne dea imediat un tâlc, ci se-mbină într-un mister, într-o taină, într-o cromatică atât de învălmășită, atât de frumoasă, între o împreunare a cerurilor și a pământurilor din universul nostru. Această ultimă perioadă și această ultimă tehnică pe rășini, să spunem, aceste ultime două ovaluri în care pictura se-ntrece cu frumusețea globului pământesc și vine chiar să-i spună, «tu ești rotund, eu sunt oval, eu mă voi strecura mult mai ușor în universul lumii și-n armonia lumii, decât tine, pământule!», acesta este sufletul ei, și sufletul ei este făcut să se strecoare în sufletele noastre”.


În cuvântul rostit la vernisaj, distinsa artistă a adresat mulțumiri tuturor celor prezenți la acest deosebit eveniment din viața sa, colegilor din Asociația „Prezent”, doamnei Stela Guțiu, lidera Asociației, gazdelor expoziției, maestrului-zugrav Mihai Olteanu pentru momentul oratoric deosebit și a declarat că va contuinua să evolueze artistic, iar la următoarea expoziție personală va aduce „un studiu al lucrărilor, adică un studiu de lucrare cu anumită tematică”.
Vernisajul expoziției a fost deschis de Ruxandra Adam, consilier superior, din partea Consiliul Județean Timiș, gazda Centrului Multifuncțional Bastion, care, în scurtul moment oratoric a scos în evidență faptul că artista „a abordat o varietate foarte mare de teme și de stiluri în lucrări”.
Expoziția „Mozaic în culori” cuprinde 45 lucrări, una dintre acestea (foto 1), intitulată „Frământări interioare” (acril pe pânză), surprinzând foarte bine arderea interioară a artistei, acea ardere care o așează în ipostaza de a picta, astfel încât creațiile realizate să atragă interesul marelui public iubitor de artă și să încânte.
După discursurile de prezentare, tânăra artistă timișoreană Antonia, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „C.D. Loga”, a susținut un scurt recital muzical (chitară și voce) de-a lungul căruia a interpretat piese din repertoriul românesc („Dragostea din tei”) și internațional („Listen to your heart” etc.).
Lucrările realizate de artista vizuală Slavica Grigoroae rămân, pentru a fi vizitate, în spațiul Centrului Multifuncțional Bastion al Consiliului Județean Timiș, timp de o săptămână, până în 11 august.