Titlul de Capitală Europeană a Culturii obținut de municipiul Timișoara pentru anul 2021 reprezintă pentru România o relocare majoră de forță, viitoarea Capitală Europeană a Culturii fiind un declanșator al istoriei viitoare ce va continua, în cheia timpurilor prezente, valorile ce stau la baza construcției europene din zilele noastre, valori aflate chiar în structura identitară a României, stat modern, făurit în urmă cu mai bine de un secol și jumătate, întregit în urmă cu un secol și ceva, în istoria căruia întâlnim diversitate culturală, comunitară și lingvistică în care se regăsesc toți cetățenii săi.
În acest context, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara dă startul faptelor pentru România anului 2021 cu un spectacol modern, puternic, major, bazat pe unul dintre cele mai importante titluri ale dramaturgiei universale: „Rinocerii” de Eugène Ionesco, dramaturg care și-a legat tinerețea și formarea, indisolubil, de România întregită.
Pentru că opera lui Eugène Ionesco se află în patrimoniul cultural al lumii întregi, iar Eugène Ionesco, prin reprezentativitatea scrierilor sale, se află între personalitățile de elită ale literaturii universale, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a decis că Eugène Ionesco este autorul cel mai relevant pentru a deschide seria spectacolelor României pentru anul 2021.
Considerat unul dintre cei mai de seamă dramaturgi ai secolului al XX-lea, recunoscut ca eseist, poet sau prozator, în anul 1970 Eugène Ionesco a fost acceptat în Academia Franceză. Opera sa totalizează 28 de piese dintre care amintim, „Cântăreața cheală”, „Scaunele”, „Lecția”, „Regele moare”.
Născut în România anului 1909, apoi stabilit în Franța, Eugène Ionesco a revenit, în 1924, în țară, unde și-a petrecut adolescența și tinerețea și, de unde, datează primele sale creații. Scriitor de limbă franceză, asumat de cultura franceză, marele scriitor și-a pus în mod categoric amprenta și asupra culturii române, de origine.
„Rinocerii” este o demonstrație de geniu despre resorturile dictaturii, fiind declarată, de altfel, „una dintre marile demonstrații împotriva totalitarismului”.
„Astăzi, piesa strălucește prin valențele celei mai acute actualități. Într-adevăr, piesa «Rinocerii» studiază modificarea socială fundamentală, de structură, pe care ideologiile agresive o provoacă societății, felul în care infestează și anihilează umanitatea la nivel individual, transformând societatea într-o masă nediferențiată, brutală, atotdistrugătoare.
Cu «Rinocerii», Eugène Ionesco, martor al răspândirii doctrinei naziste, dă răspunsul spiritului uman la «rinocerizare» și la consecințele sale”, se arată într-un comunicat remis mass-media, spre publicare, de către organizatorii acestui spectacol.
Distribuția îi reunește pe actorii Romeo Ioan, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Matei Chioariu, Irene Flamann Catalina, Cristian Szekeres, Doru Iosif, Benone Viziteu, Roberta Popa Ionescu, Ana Maria Pandele Andone, Cătălin Ursu, Costa Tovarnisky, Laura Avarvari, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Andrei Zgăbaia, Claudiu Patcău, Claudiu Surmei, Darius Zet, Marin Lupanciuc, Paul Vesa și Judit Reinhardt.
Regia este semnată de Gábor Tompa, considerat „unul dintre regizorii legendari ai teatrului românesc modern”, iar scenografia spectacolului este concepută de Helmut Stürmer, scenograf de teatru și film originar din Timișoara. Costumele îi aparțin Carmencitei Brojboiu, reputat scenograf român.
Echipa de creație este completată de compozitorul Vasile Șirli, absolvent al Liceului de muzică din Timișoara și al Conservatorului din București. Nu în ultimul rând, coregrafia spectacolului este semnată de Florin Fieroiu, fondator al primei companii independente de dans și unul dintre cei mai prolifici coregrafi români din noul val, cu o mare experiență de teatru, pentru care a fost distins atât cu Premiul de Interpretare al Întâlnirilor Coregrafice Internaţionale de la Paris, cât și cu Premiul Special UNITER pentru coregrafie în arta spectacolului.
Premiera spectacolului „Rinocerii” va avea loc miercuri, 4 martie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Următoarele spectacole sunt programate vineri, 6 martie, duminică, 8 martie și vineri, 27 martie, de la aceeași oră.
Biletele pot fi achiziționate de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică, între orele 11-19 sau online, pe www.tntimisoara.com.
Cornel Seracin
Foto: Adrian Pîclișan / TNTm