Prima ediție a Bienalei timișorene de arhitectură continuă cu o altă serie de evenimente, organizatate împreună cu partenerii BETA. În cadrul acestor acțiuni se va aborda subiectul mult discutat al artei în spațiul public, fiind ținute seri de filme despre arhitectură și oraș, iar mâine, Bienala invită la un joc urban. Tururile de arhitectură cu traseu ghidat prin Timișoara vor continua, iar expoziția-concurs BETA 2016 poate fi vizionată, dacă faceți o plimbare prin centrul istoric, zona Cetate, în vitrinele locațiilor partenere.

Simpozionul „Întâlniri urbane. Expuneri și dialog”, început ieri, continuă astăzi la Fundația Interart Triade, între orele 16-20. Evenimentul este dedicat artei în spațiul public, fiind rezultatul unei lungi colaborări între Fundația Art Encounters, Fundația Interart Triade și Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș. Dezbaterile simpozionului vor fi urmate de prezentarea câștigătorului concursului „Statuia ecvestră – subiect contemporan?”.

Asăzi și mâine, între orele 19-20, la AMBASADA se vor derula două seri de film documentar care pun în discuție tema locuirii și dezvoltării urbane. Evenimentul este grupat sub denumirea „Urban Eye” și este organizat de Urban Eye Film Festival împreună cu BETA 2016.

Mâine, 22 octombrie, între orele 10-18, în Piața „Sinaia” se va desfășura activitatea numită „Joc urban: Da, dar există o problemă”. Jocul urban constituie o invitație de explorare a posibilităților designului participativ în ceea ce privește revitalizarea spațiilor publice. Activitatea va fi coordonată de Balint Kadar și se va desfășura în limba engleză. Locurile sunt limitate, iar pentru participare este necesară înscrierea în prealabil.

Mâine, 22 octombrie, programul Bienalei continuă cu un nou tur ghidat. Turul de arhitectură este adresat tuturor celor interesați să descopere istoria canalului Bega, a clădirilor, podurilor și spațiilor verzi din proximitatea canalului, utilizând infrastructura velo pentru o plimbare de-a lungul malului.

Între 17 octombrie și 20 noiembrie s-a desfășurat itinerarea expoziției-concurs BETA 2016, aducându-se în prim-plan unul din elementele esențiale ale Bienalei Timișorene de Arhitectură 2016: colaborarea. Astfel, organizatorii primei ediții a Bienalei au inițiat o serie de parteneriate cu diverse locații din zona Cetate, acestea adoptând câte unul dintre cele 40 de panouri ale expoziției, care sunt expuse în vitrinele lor. Reamintim, expoziția-concurs a fost inaugurată la Muzeul de Artă din Timișoara, fiind expusă aici timp de două săptămâni, între 1-15 octombrie. Câștigătorii concursului urmează să fie anunțați în 26 noiembrie, la Muzeul de Artă din Timișoara, odată cu închiderea primei ediții a Bienalei Timișorene de Arhitectură 2016.

Cornel SERACIN