La Galeria Helios din Timișoara a fost inaugurată expoziția intitulată „Unseen”, prin intermediul căreia platforma Avantpost.ro îşi propune să marcheze, într-o manieră atipică, cei 100 de ani de la naşterea curentului dadaist.

În deschiderea expoziției a vorbit președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, criticul de artă János Szekernyés, domnia sa prezentând un scurt istoric despre înființarea mișcării dadaiste, iar referitor la expoziția inaugurată a spus:  „Această expoziție aduce un omagiu acelor artiști care au fost parte a acestei mișcări”.

Despre conceptul expoziției a vorbit asistent universitar  Dr. Maria Oroșan-Telea, curator al expoziției, spunând, printre altele: „Dincolo de acest dialog pe care-l stabilim cu mișcarea dadaistă, expoziția dorește să spună ceva despre prezent, despre lumea artei contemporane, iar prin actul de a ascunde lucrările, expoziția își asumă aceste referiri, aceste suspiciuni privind autenticitatea lor sau privind chiar existența lor reală în această expoziție, în interiorul ambalajului. O fac 

pentru scopul de a atrage atenția asupra unor situații conjuncturale care trec uneori valoarea actului artistic în plan secund. În felul acesta am înțeles să ne jucăm cu tema dadaistă. Expoziția va avea și un finisaj. Este o etapă importantă, finisajul. Este, de fapt, la fel de important ca expoziția în sine și ca o etapă care a precedat expoziția și este ca o acțiune ce rulează pe acel monitor văzut din exterior. Aceasta a fost o acțiune online, în care membrii Avanpost s-au întâlnit în spațiul virtual. A doua etapă este ceea ce vedeți acum, această expoziție care colportă o non-acțiune, etapa a treia fiind finisajul. Nu spun mai mult despre asta, o să vă anunțăm înainte și vă așteptăm să participați”.

În expoziție pot fi găsite lucrări realizate și semnate de artiștii plastici Marina Albu, Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Cosmin Haiaş, Marius Jurca, Gabriel Kelemen, Livia Mateiaș, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrică Ștefan, Daniel Tellman, Bogdan Tomşa, Nicolae Velciov.

Expoziţia este realizată în parteneriat cu U.A.P. Timişoara şi Centrul de Creație al Artelor Vizuale Contemporane din cadrul Facultăţii de Arte şi Design din Timișoara, rămânând expusă în Galeria Helios, până în data de 6 iulie a.c.

Cornel SERACIN