Evenimentul expozițional (artă contemporană) de la Casa Artelor din Timișoara, Galeria Pygmalion, este primul organizat de Asociația „Foc și Pară”, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Unul dintre membrii asociației, Mircea Popescu, ne-a declarat: „Noi nu ne propunem doar expoziții cumva convenționale sau să mergem pe o linie anume. Noi suntem trei artiști care avem domenii, segmente diferite. Eu, Mircea Popescu, și Mimi Ciora avem și proiecte personale, dar mai avem un proiect în care lucrăm împreună și, cumva, pe viitor vrem să facem evenimente cât mai variate și nu neapărat numai de artă vizuală. Poate fi muzică și asta ne propunem!”.

Proiectul „Natura” reunește lucrări realizate de artiști care prin practica lor curentă investighează natura și relația acesteia cu spațiul urban. Artiștii care au expus lucrările lor au adus în fața vizitatorului munca privind cercetarea speciilor de plante invazive, relația omului cu flora și fauna și adaptabilitatea acestora la lumea urbană. În expoziție sunt documentate și interpretate situații diverse în care omul este dominat de natură, dar și dominarea omului de către natură, aici intrând conexiunea dintre „junglă și balcon” și spațiul public, medii populate de plante și animale care intră în mentalul colectiv transformându-se în simboluri.

În expoziție se găsesc și minerale alchimizate care, prin investirea cu puteri magice, s-au transformat prin mijloace mecanice în creaturi ce își transcend imobilitatea specifică, regnului.

Subiectul expoziției are abordări teoretice și conceptuale variate, acestea putându-se reflecta și la nivelul mijloacelor de expresie artistice: film, fotografie, desen, instalație, performance și muzică. 

„Termenul de natură este foarte vast și poate fi și foarte versatil. Am încercat să extragem de la fiecare artist viziunea lui despre acest subiect și am avut răspunsuri foarte diferite și foarte personale. Ideea a fost să scoatem în evidență personalitățile naturii, cum se raportează fiecare la universul lui. Natura poate fi, natura lui ca univers, ca un element foarte personal, sau altcineva poate vedea natura ca pe un univers exterior”, a declarat artistul vizual Mircea Popescu, unul din cei trei curatori ai expoziței.

Curatorii expoziției sunt Mircea Popescu, Mimi Ciora și Sergiu Sas. Expoziția poate fi vizitată la Galeria Pygmalion, Casa Artelor, până în data de 19 iulie a.c. 

Cornel SERACIN