Guvernul României şi Ministerul Culturii au lansat, luna trecută, campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia pământului”, campanie ce se va derula până pe 30 septembrie şi care are nevoie de un sprijin cât mai larg. În prezent, „Cuminţenia pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.
Scopul principal al acestei campanii vizează recuperarea unei componente importante a identităţii culturale autohtone, fiind unul dintre cele mai importante proiecte naţionale menite să întărească solidaritatea dintre stat şi societate. Achiziţia operei se va face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern, şase milioane de euro urmând să fie colectate cu ajutorul contribuţiilor voluntare ale cetăţenilor.


În concordanţă cu lansarea acestei campanii publice, joi, 16 iunie, în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timişoara, a avut loc o întâlnire destinată strângerii de fonduri în vederea achiziţionării de către statul român a lucrării lui Brâncuşi, „Cuminţenia pământului”.
Organizarea acestei întâlniri a aparţinut Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, cu aprobarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în parteneriat cu Muzeul de Artă din Timişoara. Participanţii au fost elevii şi profesorii de la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, Liceul de Arte Plastice şi Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, formatul acţiunii fiind unul de tip concert vocal-instrumental și expoziție de artă  cu vânzare.


„Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907 şi aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Brâncuşi spunea despre această operă: „A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul... Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită... Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului - care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. «Cuminţenia pământului» a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!” ”Cuminţenia pământului” e realizată în calcar crinoidal şi, din informaţiile de la primul posesor, se ştie că Brâncuşi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières.


Cu prilejul întâlnirii de la Muzeul de Artă din Timişoara, în holul Sălii  Baroc, elevii Liceului de Arte Plastice și Liceului Tehnic „Ion Mincu” din Timișoara au organizat o expoziție cu vânzare a celor mai reușite lucrări plastice realizate de ei în cursul acestui an școlar, fondurile obținute în acest fel fiind donate în conturile subscripției publice organizate de Ministerul Culturii.
În Sala Baroc a Muzeului de Artă, elevii Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara au susţinut fragmente din celebre piese ale muzicii clasice universale, piese compuse de Joseph Haydn, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Richard Strauss, Franz Liszt, Antonio Vivaldi, Sabin Păuța etc.
Prezentarea concertului a fost realizată de, prof. dr. Gabriela Ingrid Nicolaescu, prof.dr. Diana Tite. Concertul a fost deschis de elevul Colegiului Naţional de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara, Erwin Andreas Müller, clasa a VI-a, clasa de chitară, a prof. dr. Adrian Mardan, interpretând piesa „La Primavera” de  Agustin Barrios Mangore.


În cuvântul de deschidere a întâlnirii, a vorbit inspector școlar- arte, prof.dr. Dan Băcilă. Au mai luat cuvântul, inspector școlar general adjunct, prof. Dana Petrov, critic de artă şi prof. univ. dr. Ioan Iovan de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, președintele Uniunii Artiștilor Plastici Timișoara, domnul János Szekernyés, critic de artă. La finalul luărilor de cuvânt, actriţa Teatrului Național „Mihail Eminescu” din Timișoara, Mirela Puia, a recitat o poezie care a avut în prim-plan personalitatea lui Constantin Brâncuşi.


În cuvântul său din deschiderea întâlnirii de joi din Sala Baroc a Muzeului de Artă, președintele Uniunii Artiștilor Plastici Timișoara, critic-ul de artă János Szekernyés, a rostit: „Este bine că sunt prezente aceste lucrări şi aceste motive, dar, eu de acum doresc să îndemn elevii să nu se oprească aici. După cum se ştie, fiecare copie, copiere este o «falsificare» pe undeva. Trebuie preluat, trebuie continuat spiritul, modul de gândire a lui Brâncuşi, iar pentru asta e nevoie de pornit de la rădăcini şi de făcut ceva nou, ceva ce nu a mai existat până la vremea respectivă. Astfel se dezvoltă arta. S-au făcut şi se fac, din păcate, foarte multe kitsch-uri cu motivele lui Brâncuşi, acestea deservind memoria marelui sculptor. Este îmbucurător că în această expoziţie sunt prezente aproape toate genurile picturii şi ale graficii şi mulţi dintre elevi, după părerea mea, au găsit această cale, această modalitate să se exprime în mod personal şi în spiritul lui Brâncuşi. Eu aş dori ca aceste lucrări să fie cumpărate, să se adune cât mai mulţi bani. Felicit toate acţiunile asemănătoare, dar eu aş spune că, dacă oamenii de afaceri, băncile comerciale şi-ar deschide buzunarele, sau ar renunţa la un drum cu avionul particular, la Paris de exemplu, cu cheltuielile de acolo ar contribui în mod serios la această campanie, şi banii s-ar aduna mult mai repede. Judecătorii ar putea, la procesele în care se judecă clauze unde sunt adunate averi ilicite, ca aceste averi obţinute pe căi nelegale să fie confiscate şi să se specifice că aceste avuţii, aceste fonduri ar intra în scopul cumpărării acestei lucrări. Voi, cetăţenii, societatea civilă vom face tot ce putem, dar statul ar trebui să facă mult mai mult.”


Printre personalităţile care şi-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripţie publică sunt Doina Lemny, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, ambasadorul Franţei - François Saint-Paul, Răzvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu şi Cosmin Alexandru. De asemenea, în spotul publicitar - care se difuzează începând de vineri, 20 mai – şi-au declară susţinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleşu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoş Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv şi Virgil Stănescu.
Donaţiile cetăţenilor şi ale persoanelor juridice direct în conturile deschise pe numele Ministerului Culturii vor beneficia de facilităţi fiscale, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 10, publicată în Monitorul Oficial din 6 aprilie 2016. În cazul în care campania nu va fi una de succes, fiecare donaţie va fi returnată contributorilor.
Site-ului campaniei „Brâncuşi e al meu”, campanie deschisă în scopul strângerii de fonduri în vederea achiziționării de către statul român a operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”, este: www.brancusiealmeu.ro. La acest link se pot vedea toate modalităţile prin care se pot face donaţii: http://goo.gl/Fq2r6B.
Cornel Seracin