Joi, 23 iunie, începând cu ora 19, la Galeria Helios din Timişoara va fi deschisă publicului expoziţia „Unseen”. Prin intermediul acesteia, platforma Avantpost.ro îşi propune să marcheze, într-o manieră atipică, cei 100 de ani de la naşterea curentului dadaist. 

Vor expune artiștii: Marina Albu, Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Cosmin Haiaş, Marius Jurca, Gabriel Kelemen. Livia Mateiaş, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrică Ştefan, Daniel Tellman, Bogdan Tomşa și Nicolae Velciov.

„Unseen este o expoziţie în care lucrările rămân ascunse privirii, ele fiind doar un pretext pentru prezentarea ambalajelor în care sunt depozitate sau transportate de fiecare dintre artişti, în mod obişnuit. Acest tip de gest reprezintă o reiterare a celebrei practici dadaiste de a aduce în spațiul expozițional obiectul gata făcut și de a-l prezenta drept operă de artă. Ambalajul ca ready-made devine, astfel, baza întregului eșafodaj pe care se sprijină conceptul expozițional. Condiţia esențială este autenticitatea modalităților de împachetare, care sunt prezentate exact așa cum ele au preexistat expoziției, ne estetizate şi fără scop artistic”, a declarat Maria Orosan-Telea, curator al expoziției.

Expoziţia este realizată în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din Timişoara şi Centrul de Creaţie al Artelor Vizuale Contemporane din cadrul Facultăţii de Arte şi Design.

Ioana NICOLESCU