Muzeul de Artă din Timișoara organizează joi, 9 iunie, începând cu ora 18, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii, vernisajul expoziției internaționale de grafică „Que Viva Picasso”.

În cadrul vernisajului vor lua cuvântul Victor Neumann, director al Muzeului de Artă Timișoara și colecționarul Thomas Emmerling.

„În data de 2 noiembrie 1945, Pablo Picasso a intrat în atelierul tipografic al fraților Mourlot din Paris. A adus niște desene și i-a cerut lui Fernand Mourlot să le transforme în litografii. Cel care le-a intermediat întâlnirea a fost pictorul și graficianul Georges Braque. Fernand Mourlot era cel mai bun litograf din Paris, lucrând pentru Henri Matisse, Marc Chagall și Joan Miro. În următoarele luni, Picasso a petrecut zile întregi în atelierul Mourlot discutând și luând decizii asupra metodelor de lucru. 

În timpul celui de-al doilea război mondial, Picasso a rămas în Paris. Din acea perioadă datează numeroase capodopere grafice, precum Les Menines et la vie și Toros y Toreros.

Expoziția din cadrul Muzeului de Artă Timișoara prezintă un fragment din opera acestui genial artist. Ea include ciclul de lucrări Les menines et la vie, o interpretare a picturii lui Diego Velasquez, pictură pe care Picasso a admirat-o încă la vârsta de 13 ani, atunci când vizitase pentru întîia oară Muzeul Prado din Madrid. Cele 58 de lucrări din seria Les Menines et la vie exprimă lupta personală a lui Picasso cu idolul său în intenția de a-l egala.

Admirația lui Picasso pentru coridă este reprezentată prin litografiile ilustrate în cartea Toros y Toreros. Alături de acestea, vom expune o serie de fotografii reprezentându-l pe artist în diverse ipostaze. 

Pentru că în anul 2016 se împlinesc o sută de ani de la întemeierea mișcării artistice Dada, vom expune și ilustrațiile lui Pablo Picasso din cartea Mémoire des hommes a lui Tristan Tzara, fondatorul român al celebrei mișcări artistice de avangardă,  prieten cu Picasso. 

Pablo Picasso a creat de-a lungul vieții 50.000 de opere de artă: pictură, grafică, ceramică, sculptură. Marele artist a exprimat mai bine ca oricare altul starea de spirit a umanității în secolul al XX-lea”, transmit organizatori ai evenimentului. 

Expoziţia este organizată de Muzeul de Artă Timişoara în cooperare cu Merkur Global şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş. 

Expoziția „Que Viva Picasso” va fi deschisă publicului Muzeului de Artă Timișoara până în data de 15 septembrie, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10 – 17.30.

Ioana NICOLESCU