Muzeul Satului Bănățean Timișoara organizează inaugurarea clădirii multifuncționale, care servește drept spațiu pentru expunerea imersivă a proceselor de restaurare și conservare, depozit de tranzit și de carantină, respectiv atelier.

 

Evenimentul are loc joi, 20 iunie, la ora 12, la Muzeul Satului Bănățean Timișoara, iar la eveniment vor participa Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, Dorel Micle, managerul Muzeului Satului Bănățean, și reprezentanți ai altor muzee din Timișoara și din țară.

 

Noua clădire, construită prin Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, va putea fi deja folosită și va aduce un aport semnificativ în activitățile muzeului, care până acum nu a avut un spațiu adecvat pentru carantinare și intervenții de conservare-restaurare.

 

„Instituția noastră nu dispunea de un depozit tranzitoriu de carantină și intervenție/tranzit conservare restaurare, necesar în special în aducerea de noi obiective muzeale. Așadar, s-a impus aplicarea acestui proiect în așa fel încât să se prevadă și astfel de spații care să ne permită posibilitatea de a face intervenții de restaurare și conservare la piesele monumentale din lemn, de arhitectură populară - cum ar fi grinzi, porți, stâlpi etc. - și nu doar la obiecte de mici dimensiuni”, declară Dorel Micle, managerul Muzeului Satului Bănățean.

 

Cu ocazia inaugurării, vizitatorii vor avea ocazia să descopere facilitățile clădirii multifuncționale și să asiste la demonstrații ale tehnicilor și posibilităților de restaurare care se vor desfășura în noul atelier, inclusiv să vadă cum funcționează spectrometrul portabil cu raze X. De asemenea, vor fi organizate ateliere susținute de meșteri populari din zona de vest a țării, precum: atelier de pictat icoane, de împletit nuiele, de cioplit în lemn, de cusut costume tradiționale etc.