Anul acesta, Institutul Francez din România la Timișoara organizează o nouă ediție a Festivalului Impuls.

Prin Impuls 2024: Legacy se dorește continuarea misiunii începute încă din 2017, aceea de a aduce cultura în zone periferice ale orașului, „pe care urmărim să le transformăm în scene culturale în care arta devine un instrument de revendicare a spațiului public, de redefinire a imaginarului comun despre oraș și locuitorii lui, și de conectare dincolo de bariele sociale și geografice”.

Noua ediție se deschide vineri, 7 iunie, la ora 18, la palatul Ștefania, prin vernisajul expoziției de fotografie „Voyage en Roumanie” a artistului francez Mathieu Pernot. Evenimentul face parte dintr-un traseu comun alături de HEI - House of European Institutes. Pentru a facilita accesul la lucrările expuse, va fi disponibilă medierea culturală în timpul programului de vizitare: miercuri – vineri 15:30-19:30, sâmbătă – duminică 13:00-19:00. Intrarea va fi liberă.

Imaginile din această expoziție au fost realizate în timpul unei vizite în România în 1998. În timpul acestei călătorii, care constituie un episod singular în opera autorului, Mathieu Pernot a împărtășit viața de zi cu zi a familiilor de rromi din Timișoara și din satele de la granița cu Ungaria. Ținut multă vreme confidențial, acest proiect a fost expus pentru prima dată la aproape 20 de ani de la realizarea sa. Surprinse cu o cameră Rolleiflex, aceste imagini evocă acum o altă epocă a practicii fotografice, evocând memoria întâlnirilor trecătoare, puterea locurilor și forța chipurilor oamenilor pe care îi întâlnim.

Mathieu Pernot s-a născut la Fréjus în 1970. Locuiește și lucrează la Paris. După studii științifice, s-a înscris la École nationale supérieure de la photographie din Arles, pe care a absolvit-o în 1996. Lucrările sale își au rădăcinile în fotografia documentară, dar se abate de la protocoalele acesteia pentru a explora forme alternative și a construi narațiuni cu mai multe voci. Artistul lucrează în serii, fiecare dintre ele oferind un punct de vedere asupra marilor probleme politice și sociale care zguduie societatea în relația sa cu marginile și periferia.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.