Regizorul Ion-Ardeal Ieremia: „Viața m-a obligat să fac acest spectacol. M-a ajuns viața din urmă și e felul meu de a spune: «Destul, m-am săturat!»”.

Duminică seara a avut loc premiera celei mai recente producții ale Naționalului timișorean, „Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia. Spectacolul s-a jucat cu casa închisă. Mai mult decât atât, au fost vândute aproape toate biletele pentru a doua reprezentație a spectacolului, programată sâmbătă, patru aprilie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
Publicul a avut ocazia să vadă cum se regăsesc pe scenă unele dintre personajele care fac maxima audiență în zilele noastre: politicieni, oameni de afaceri, președinți de județe, de partide și așa mai departe. Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) își păstrează, în continuare, locul primei pagini a ziarelor și nu numai prin cazuri ale corupților capabili să fure  milioane de euro fără niciun sentiment de jenă, care apoi încearcă să învețe cum să mimeze rușinea, iubirea, emoțiile, empatia.
 „Viața m-a obligat să fac acest spectacol. M-a ajuns viața din urmă și e felul meu de a spune: «Destul, m-am săturat!»”, a mărturisit regizorul Ion-Ardeal Ieremia.
 Ion Rizea, care îl interpretează pe Gogu Scarlat – personajul principal al spectacolului – este de părere că un astfel de spectacol era necesar, „având în vedere ce se întâmplă și vedem la televizor”. Textul piesei a fost scrie cu aproape 50 de ani în urmă.
Coduța Popov, secretarul literar al Naționalului timișorean spunea că „«Proștii sub clar de lună» este o poveste despre dragostea în vremea… ticăloșiei. Toate personajele–vedetă ale momentului se regăsesc în cuvintele personajelor lui Mazilu, bărbați și femei cu gândire șablonată și sentimente castrate – dar încercând, totuși, în replici a căror savoare își regăsește nealterată întreaga prospețime, să devină «oameni», adică să iubească”.
Pe scenă  au urcat actorii: Ion Rizea — Claudia Ieremia, Cristina König, Raul Bastean, Ana Maria Cojocaru, Romeo Ioan, Alina Chelba, Nicolae Pârvulescu, Flavius Retea și Ștefan Roman —. Scenografia spectacolului e semnată de Mihai Vălu (decoruri) și Alina Lățan (costume), muzicianul Horea Crișovan și artistul video Lucian Matei.
Alexandru Virgil STOICA
Foto: Adrian Pîclișan / TNTm