Asociația Culturală Arte-Factum a împlinit 15 ani, pe care-i celebrează cu cel mai longeviv spectacol de teatru al său: Eréndira&bună-sa/replayed, miercuri, 29 noiembrie 2023, de la ora 19:00, în sala Studio a Teatrului Maghiar din Timișoara. Spectacolul regizorului Levente Kocsárdi se află la a patra sa versiune scenică și a avut premiera în aceeași sală, în urmă cu 6 ani, în noiembrie 2017, generând un adevărat fenomen în existența Companiei de teatru independent Arte-Factum, cu spectatori care au continuat să vină la toate reprezentațiile spectacolului, în toți acești ani.

Arte-Factum s-a lansat organizând, în 2008, la Timișoara, primul concert susținut în România de tenorul spaniol de celebritate mondială José Carreras. Pentru acest proiect, Arte-Factum a igienizat fostul Ștrand al Tineretului, un obiectiv recreativ abandonat, aflat în paragină, l-a reconfigurat, amenajat și dotat ca spațiu de evenimente artistice open-air și l-a relansat în circuitul cultural al orașului. Concertul a fost audiat de 8.000 de spectatori. De atunci până astăzi, Arte-Factum a oferit comunității de artiști și publicului proiecte teatrale, de arte vizuale, cultură comunitară, cercetare și pedagogie teatrală, concerte, proiecte de regenerare urbană prin cultură. În urmă cu 6 ani, într-o perioadă când, peste vară, oferta teatrală în Timișoara era tangentă la zero, Arte-Factum inaugura stagiunea independentă Nocturnalii, devenită între timp permanentă, cu secțiuni indoor și outdoor, în Curtea Și Studioul Franciscan, spații nonteatrale reconfigurate ca spații de teatru, puse la dispoziție, cu extraordinară generozitate, de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș. La Laboratorul de introspecție teatrală condus de regizorul Levente Kocsárdi au participat peste 100 de actori. Mulți dintre ei au debutat în spectacolele Arte-Factum și sunt acum actori confirmați, în plină ascensiune pe scena teatrală și muzicală din România. Compania de teatru independent Arte-Factum are în repertoriul său spectacole inspirate din opere ale lui Gabriel García Márquez, Thomas Mann, F.M. Dostoievski, Salvador Dali, William Shakespeare, dar și pe texte originale scrise pentru proiectele Arte-Factum.

Rezultat al celui mai longeviv Laborator de introspecție teatrală al regizorului Kocsárdi Levente, inspirat de opera scriitorului Gabriel García Márquez, spectacolul Eréndira&bună-sa/replayed este a patra versiune scenică în programul companiei independente Arte-Factum. Din 2017 până acum, cele 6 roluri ale spectacolui au fost interpretate, în distribuții succesive, de 20 de tineri actori. Versiunea actuală a spectacolului îi are în distribuție pe actorii Aida Olaru, Iulia Ioana, Teodor Cauș, Alexandru Romescu, Flavius Ichim, Bogdan Alexandru Popescu.

„Eréndira&bună-sa/replayed” este o producție a Companiei independente Arte-Factum. Regia: Levente Kocsárdi; scenografia: M.C Donici; coregrafia: Alin Radu; video artist: Olimpiu Vuia; dramaturgie&adaptare: Simona Donici; video: Sorin Mocan; light-design: Gido Zoltán; sound-design Sebastian Bayer. Spectacolul este jucat în limba română. Spectacolul se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii inside 2023. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023.