După șapte luni, care au inclus 157 de artiști, 26 de curatori, 17 expoziții și cinci performance-uri, 61 de voluntari și 704 ore de voluntariat, unul dintre cele mai ample proiecte din cadrul Capitalei Culturale Europene 2023 se apropie de final.

„după SCULPTURĂ/ SCULPTURĂ după” a deschis spațiile Cazarmei U din Timișoara către iubitorii de artă - localnici și turiști deopotrivă – începând cu 4 mai și închide, în 30 noiembrie, expozițiile.

Ultimele două săptămâni ale proiectului „după SCULPTURĂ/ SCULPTURĂ după” mută formele sculpturii în pagini de carte și îl aduc pe scriitorul Petru Ilieșu în Cazarma U cu instalația Classified.

„Instalația: un cub de 2/2 m, realizat din desfășurarea unor coperte ale cărții ”Classified” - carte, jurnal al zilelor Revoluției din 1989 - simbolizează un univers închis din interiorul căruia se revarsă, forțând o latură a structurii, conținutul cărții decopertate. Bariera secretizării, marcată de pereții cubului, este străpunsă de miezul epic al cărților în ideea că adevărul, oricât ar fi de zăvorât, ascuns, la un moment dat va răbufni la suprafață”, spune Petru Ilieșu.

Proiectul „după SCULPTURĂ/ SCULPTURĂ după” a primit Premiul secțiunii Arhitectura amenajărilor interioare/expoziții, standuri și scenografie din cadrul Anualei de Arhitectură București, ediția 2023.

„Vom muta povestea acestui an, adevărul lui, în memoria unei cărți, a unui album pe care dorim să îl facem în 2024, ca să conservm această experiență a Cazarmei U din Timișoara Capitală Europeană a Culturii”, explică Sorina Jecza, Președintele Fundației Triade.

Proiectul „după SCULPTURĂ/ SCULPTURĂ după” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TimCultura 2023.