În cadrul evenimentelor dedicate Rugii Timișoarei, Casa de Cultură a Municipiului și Marius Matei, fondator al colecției etnografice care îi poartă numele, organizează, în perioada 13 septembrie - 15 octombrie 2023, expoziția „Bănățeni de altădată”, care reunește, pe simezele Galeriei Rotonda, fotografii cu țărani de odinioară, în veșminte tradiționale, specifice Banatului. „În prezent, mai mult ca oricând, avem nevoie să păstrăm și să protejăm diversitatea expresiilor culturale, să ne promovăm originalitatea și identitatea”, declară ogranizatorii.

Fotografiile, care fac parte din arhiva documentară a Colecției etnografice Marius Matei, „sunt o mărturie a talentului și a harului locuitorilor din acest colț de țară și spun povestea universului nemuritor al satului bănățean și a multiculturalității generațiilor de bănățeni înțelepți, cu aplecare către eleganță și frumos” - mai arată reprezentanții Casei de Cultură.

Expoziția este deschisă la Galeria Rotonda, str. Miron Costin nr. 2, de luni până vineri, între orele 9:00-18:00, cu intrarea liberă.