Unul dintre evenimentele de marcă ale anului 2023 - Timișoara Capitală Europeană a Culturii are loc în 18 mai, de la ora 19, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă. Este vorba despre vernisajul expoziției „Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”, care aduce în atenția publicului cea mai importantă colecție de artă preistorică din răsăritul Europei.

„Veți avea astfel șansa de a descoperi peste 200 de obiecte unice din cea mai spectaculoasă colecţie de artă preistorică din Europa, cu o vechime de 5.500-7.000 de ani, aparținând Culturii Cucuteni, parte a complexului cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolye. Cultura Cucuteni a cuprins Moldova, nord-estul Munteniei și sud-estul Transilvaniei, fiind identificată, în perioada de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 150.000 de kilometri pătrați. Cea mai cunoscută cultură eneolitică de pe actualul teritoriu al României, Cultura Cucuteni, este caracterizată de un deosebit rafinament artistic şi impresionează prin admirabila ceramică pictată în două sau trei culori – alb, roșu și negru – principalul motiv decorativ fiind spirala, reprezentată în diverse combinații și dispusă în registre de o remarcabilă simetrie și ritmicitate. Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara în perioada 18 mai – 1 octombrie”, au anunțat organizatorii.

Expoziția este posibilă datorită colaborării Muzeului Național de Artă Timișoara cu Complexul Muzeal Național Neamț, Academia Română – Filiala Timișoara și Universitatea Politehnică Timișoara şi este organizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.