Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, cunoscut din activitatea recentă prin dungile cu vopsea galbenă de pe trotuarele urbei, a anunțat: „Suntem entuziasmați să anunțăm un nou proiect din cadrul evenimentului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023: <<Pepiniera. 1.306 plante pentru Timișoara (The Nursery. 1.306 plants for Timișoara)>> - o instalație temporară concepută de MAIO Architects și realizată împreună cu o echipă locală amplă, ce va fi inaugurată pe 17 februarie și va fi amplasată în Piața Victoriei. Proiectul ne invită să privim piața dintr-o perspectivă nouă (de la înălțime). Pepiniera - 1306 plante pentru Timișoara va fi un turn realizat dintr-o structură metalică, modulară, prin intermediul căreia vom putea testa diverse scenarii de utilizare a spațiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului și vor funcționa ca puncte de belvedere; totodată, fiecare nivel al pepinierei va acomoda multiple activități culturale. Componenta naturală a proiectului integrează straturi juxtapuse de vegetație diversă. Astfel, se aduce în discuție tema biodiversității urbane ca element central identitar al Timișoarei și valorile ecosistemice pe care aceasta le aduce societății. Pe lângă acestea, proiectul are și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și vizitatori. Prin componenta naturală, Pepiniera ridică problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbană, istoria botanică a orașului”.

Consilierul local PNL Ștefan Sandu și-a exprimat tranșant opinia despre eveniment: „Nu se poate să nu fiu tributar unei urme de subiectivism dar, să oprești tu tradiția Timfloralis, care a adus mai multi turiști în Timișoara decât orice eveniment creat de actuala administrație, și să aduci tocmai din Spania o firmă ce ne va construi în plin centru un veritabil Turn Babel, este de noaptea minții. Poate nu întâmplător, turnul va fi amplasat în zona aproximativă a fostului <<acvariu>>. Oricum, reacțiile timișorenilor sunt tot în aceeași zonă… Ce mă surprinde, însă, este că tot evenimentul este prezentat de Ordinul Arhitecților și asta în timp ce dunga ce ne-a mâzgălit orașul încă dăinuie. Deci, consecvent ordinul… păstrează nivelul…”.

Costul Pepinierei, cu cele 1.306 plante pentru Timișoara (numai inițiatorii proiectului cunosc simbolistica acestui număr) nu a fost făcut public. Finanțarea se face prin intermediul Centrului de proiecte, o anexă a municipalității timișorene.