După doi ani în care bătăliile pe care cadrele medicale din Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara le-au dus, în cea mai mare parte, împotriva coronavirusului, anul 2022 a însemnat revenirea la lupta cu afecțiunile pulmonare și bolile contagioase, transmisibile. Anul trecut a adus o creștere semnificativă a adresabilității pacienților către secțiile de Pneumologie și Boli Infecțioase. În cifre, aceasta reprezintă 5.350 de internări, 21.904 pacienți consultați în Ambulatoriul spitalului, inclusiv în dispensarul TBC, și 15.280 de internări de zi.

„Cifrele sunt mai mari decât cele din perioada de dinainte de pandemie. Am observat o creștere însemnată îndeosebi în cazul afecțiunilor pulmonare. Ultimele luni ale anului trecut au adus, practic, o explozie a infecțiilor respiratorii. Și este și normal să se întâmple așa. După ce timp de doi ani ne-am protejat purtând măști, acum am dezvoltat o sensibilitate accentuată, iar sezonul gripal ne-a lovit destul de puternic. Gripe, viroze, infecții acute ale căilor aeriene superioare, chiar pneumonii sau bronhopneumonii. Am avut situații în care pacienții au dezvoltat insuficiență respiratorie acută și au necesitat oxigen suplimentar. În același timp, am constatat o creștere a patologiei tuberculoase, ceea ce se traduce în creșterea asistenței medicale și tratament pentru acești pacienți. În perioada pandemiei, bolnavii cu tuberculoză au beneficiat de tratament și consult de specialitate prin dispensarul TBC, dar anul trecut numărul lor și severitatea cazurilor au crescut față de perioada prepandemică”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

2022 a adus însă și triplarea numărului de investigații făcute cu ajutorul rezonanței magnetice. Aproape 2.000 de persoane au beneficiat de RMN. Totodată, s-au realizat peste 2.000 de CT-uri pacienților internați și aproape 400 de investigații CT pentru cei veniți în regim de Ambulatoriu.

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a înregistrat peste 350 de pacienți, în scădere față de anul 2021, dar cu o creștere importantă față de perioada prepandemică. Majoritatea pacienților internați au fost diagnosticați cu bronhopneumonii, meningite, șocuri septice, TBC, la care se adaugă și un număr redus de pacienți cu COVID 19. Activitate intensă a fost și în Cabinetul de Alergologie unde s-au realizat peste 2.000 de consulturi de specialitate.

2022 a însemnat, însă, și proceduri în premieră în vestul țării. A fost pus în funcțiune un Sistem Complex de Testare Funcțională Pulmonară, un aparat care permite realizarea mai multor investigații necesare stabilirii unui diagnostic complet și exact. De asemenea, s-a demarat un program de realizare de teste de imunohistochimie pe tumori pulmonare primare. Unul dintre cele mai importante proiecte, la care și-au dat concursul douăzeci de medici din cadrul Spitalului „Victor Babeș”, a fost realizarea platformei PneumoControl, o platformă unică în România de educare și conștientizare a bolilor pulmonare. În cadrul acesteia, sunt prezentate 18 dintre cele mai importante patologii ale plămânului. Un alt proiect care a continuat, dar a și fost dezvoltat, este PID - second opinion https://www.pidsecondopinion.ro/ , ce reprezintă o altă platformă unică în România care se adresează pacienților cu boli interstițiale pulmonare.