Traseul Revoluției este singurul proiect de memorie istorică colectivă, al unui municipiu din România, admis din start în PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență), având finanțarea estimată la 4,3 milioane de euro asigurată.

Revoluția din 1989 este unul din evenimentele marcante ale istoriei Timișoarei și marchează tranziția orașului către democrație. Acest proiect vizează transformarea spațiului public într-un mediu care să evoce momentele respective și să păstreze vie memoria zilelor lui Decembrie 1989.

Design-ul pentru Traseul Revoluției a fost pus în consultare publică, după cum a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău. „Am venit cu o propunere unitară pentru nouă puncte-cheie în care s-au desfășurat evenimentele de la Revoluția din decembrie 1989. Intervenția transpune într-un mod distinct, dar intim amintirea Revoluției. Nu aducem statui, nu avem monumente grandioase, ci transformăm în monument străzile peste care au pășit oamenii care și-au riscat viața. În același timp creăm locuri de reflecție, în care tineri din viitoare generații se vor putea opri la umbra unui copac sau se vor așeza pe o bancă și vor citi cuvintele care au animat străzile în acele momente. (...) Până în 21 ianuarie vă așteptăm opiniile și sugestiile pe platforma online a primăriei, așa cum am spus că vom face cu proiectele importante ale Timișoarei și pentru care vrem să cunoaștem părerea timișorenilor”, spune vicele. Proiectanții au inițiat, ni se transmite, și o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor revoluționarilor, care au putut vedea înainte și care au putut să spună perspectiva lor și care este expusă pe această platformă. Cele nouă puncte incluse în Traseul Revoluției sunt: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Palatul Administrativ, Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor. Proiectul poate fi analizat la adresa https://decidem.primariatm.ro/processes/traseulrevolutiei?fbclid=IwAR26SC1yR8BYt8DD50eQcMo5hqSdjXW9AIQXyomEOyVeeoI6Yn4i-vOXheM.