Peste 12.000 de români sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer pulmonar. Depistarea din vreme înseamnă opțiuni mai bune de tratament și o calitate mai bună a vieții. Românii întârzie să meargă la medic pentru că nu cunosc simptomele și le e teamă de un diagnostic grav. Ca noutate în sens pozitiv, a apărut acum Planul de 100 de zile – un ghid pentru primele o sută de zile de la diagnostic.

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România și cauzează anual cele mai multe decese și cei mai mulți ani de viaţă pierduți prin decese premature.

Un studiu realizat în 2021 de Asociația Asistenților Medicali Comunitari și FABC pe 817 adulți din comunități vulnerabile din județele Botoșani și Gorj arată că motivele cele mai frecvente de prezentare întârziată la medic, peste două săptămâni de la apariția simptomelor sunt:
- „Nu sunt sigur că aș putea să îmi dau seama că este vorba de un simptom grav”. (70%)
- „Ar trebui să treacă mai mult de două săptămâni ca să consider că este un simptom grav”. (61%)
- „Mi-e teamă de ce o să îmi spună medicul”. (60%).

„Balaurul din mine se luptă acum cu zmeul care am fost” - așa a spus un pacient cu cancer pulmonar, în conferința de presă de azi, cu trimitere la rolul pacientului în tratrea bolii.

Pacientul are acum la dispoziție un instrument important ce îl poate sprijini pe traseul său de la suspiciune la diagnostic și tratament. Este vorba de Planul pentru primele 100 de zile” disponibil pe platforma onco-plan.ro îl ajută pe pacientul nou diagnosticat să știe la ce să se aștepte în perioada următoare și să planifice etapele pe care urmează să le parcurgă. Construit în jurul a șase piloni cheie, planul include o componentă de navigare prin sistemul de sănătate, ce ajută la o mai bună înțelegere a bolii, a serviciilor de sănătate de care are nevoie și a opțiunilor de tratament. Un alt pilon este dedicat informațiilor despre nutriție, domeniu extrem de important în cazul pacienților oncologici. Planul ține cont și de sprijinul psiho-oncologic de care are nevoie pacientul pentru se adapta cât mai uşor noii realități, recomandând exercitii zilnice care să îl ajute să adopte, în fiecare etapă a traiectoriei sale oncolgice, o gândire și o atitudine echilibrate. Nu în ultimul rând, Planul de 100 de zile oferă informații despre drepturile pacienților oncologici și sprijinul social de care pot beneficia. „Pacienții și aparținătorii trebuie să găsească cât mai rapid informații care să le ofere o înțelegere mai bună a bolii și opțiunilor de tratament, să ia decizii sub presiune, să solicite cea mai bună îngrijire medicală și să facă față tuturor emoțiilor. Totul într-o perioadă scurtă de timp și într-o realitate nouă lor. Informațiile oferite de Planul de 100 de zile și planificarea tuturor pașilor care urmează cu ajutorul acestui instrument important pentru pacient sunt critice în această perioadă plină de provocări pentru pacient și familia acestuia”, spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Rata de supraviețuire la 5 ani cu cancer pulmonar în România este de circa 11%, față de media europeană de 15%. Factori importanți care contribuie la această situație sunt: diagnosticul tardiv, lipsa accesului în timp rezonabil la investigații esențiale (bronhoscopie, tomografie computerizată), traseul medical complex, deseori neclar pe care pacientul cu suspiciune de cancer trebuie să îl parcurgă etc.

„În România, este necesară creșterea accesului populaţiei la bronhoscopie. Medici calificaţi pentru efectuarea bronhoscopiilor sunt numeroși, mai ales din generațiile tinere și formăm în continuare, an de an. Este nevoie de crearea unor laboratoare noi de bronhoscopie (cel puţin a unui laborator de bronhologie în fiecare judeţ), precum și de dotarea cu aparatură modernă a laboratoarelor de bronhologie existente. Totodată, aceste laboratoare existente sau nou create trebuie să aibă personal medical suficient (de la medici și asistente medicale, la registratori și îngrijitoare) și să fie conectate la posibilitatea asistării de către colegii ATI sau urgentiști”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog-bronholog, președintele Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie.