fantana cu pesti, Timisoara, restaurare

Fântâna cu pești din Timișoara este explicată pe înțelesul tuturor, ca să priceapă orice babă. Investiția a stârnit multe controverse, nu puțini fiind cei care s-au declarat dezamăgiți de modul în care a fost amenajat acest simbol al orașului. În fața acestui val de critici, autoritățile au reacționat prompt și au venit cu explicațiile necesare. Lămurirea totală a adus-o Filip Petcu, managerul Muzeului Național de Artă Timișoara, care a explicat pe înțelesul tuturor cum a fost gândită amenajarea și ce simobolistică au transformările produse. Petcu argumentează prin expresii pe înțelesul tuturor, ca să priceapă orice babă: „părerologia multilateral-avizată”; „setea de disoluție finală”; „configura astral propriu sens”.

Ciudat este că nu toți timișorenii au înțeles explicația cât se poate de clară a managerului Muzeului Național de Artă Timișoara. Cineva a scris „Traducerea?”, iar alticineva nu pricepea chiar nimic: „Despre ce fu asta? Am râs, dar nu știu de ce. În fine”. Pentru a elimina orice neînțelegere, iată textul astral al lui Filip Petcu, care ne potolește setea de disoluție finală:

„S-au spus/scris/citit multe despre FCP, a.k.a. *Fântâna cu Pești*, dar s'au trecut cu vederea aspectele oculte ale situației, în realitate o conspirație, desigur: De fapt și la urma urmei, rozul tip 'Salmon (p)ink' frizeazã o aluzie discretã la S(ol)omon, de unde iată ca dãm în... *fântână înțelepciunii*, care circulară fiind, circumscrie cerul albastru în care plonjeazã #som(o)nii, o nouă personificare a celor care se scaldă în apele geotermale ale părerologiei multilateral-avizate, ce potolește prematur setea de disoluție finală, sau cea de sarmale, dar și dorința de a'și configura astral propriul sens într-o configurație zodiacală optimă.
Apoi mai e și legătura cu... „Imaginary homelands”, a lui... ATENȚIE!: *SALMAN* Rushdie... ceea ce ne duce la contemporana și eterna temă a Migrației. #aihevspokăn”.