25 octombrie este data la care este sărbătorită Ziua Armatei Române. În urmă cu 78 de ani, în 1944, militarii noștri au eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. De atunci, ziua a devenit una de cinstire a militarilor români și a memoriei celor care au luptat de-a lungul istoriei pentru unitatea și integritatea teritorială a țării noastre.

Anul acesta este unul mai special, unul în care cu o zi înainte de sărbătoare ministrul apărării, Vasile Dîncu a anunțat că renunță la funcție din cauza ”imposibilităţii colaborării cu preşedintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcţie pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie şi programele care necesită fluiditate pe întreg lanţul de comandă şi pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcţionarea optimă a Ministerului Apărării Naţionale şi a Armatei Române”, a transmis el. 

Această decizie nu va influența însă programele pe care militarii români le-au pregătit în orașele mari din țară.

La Timișoara, cu începere de la ora 10, în Parcul Central „Anton von Scudier” va fi organizat un ceremonial militar și religios la Monumentul Ostașului Necunoscut. La eveniment sunt așteptați veterani de război, cadre militare active, în rezervă sau retragere, autoritățile publice județene și locale și cetățenii – indiferent de vârstă.

Tot marți, la Spitalul Militar, de la ora 17 va avea loc vernisajul expoziției „Istoria de peste două secole și jumătate a Spitalului Clinic Militar de Urgență «Dr. Victor Popescu»” în cadrul cărei vor fi expuse peste o sută de piese care au fost folosite de-a lungul timpului în diferite intervenții medicale.

În cadrul unității spitalicești va avea loc și acțiunea ”Uniți sub tricolor prin sănătate” prin care toți militarii, în rezervă sau care profesează, alături de familii, pot beneficia de consultații gratuite, fără bilet de trimitere.

Nu în ultimul rând, la centrul comercial mall din Piața Consiliul Europei vor fi organizate acțiuni dedicate Armatei Române, în intervalul orar 10-20. Cadrele militare au pregătit mai multe activităţi interactive pentru public, printre care un minipoligon de cercetare, concerte de fanfară, prezentarea unei mașini de luptă și spații special amenajate în care cei pasionați se vor putea fotografia cu diferite echipamente.

 

Răzvan IDVOREAN