Timișorenii ar putea beneficia de patru noi centre de colectare a deșeurilor, care ar ajuta la menținerea curățeniei în oraș. Municipalitatea pregătește depunerea a două proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru construcția acestora. 

Mai exact, este vorba de patru centre de aport voluntar, ce vor veni în completarea celor patru centre operate în prezent de Retim. Astfel, cetățenii ar putea scăpa de lucrurile pe care nu le mai folosesc, dar pe care momentan nu le pot arunca în containerele galbene sau negre. 

Suma care poate fi accesată prin PNRR pentru finanțarea construcției centrelor este de aproape opt milioane de euro (fără TVA). Pentru depunerea proiectelor, acestea vor trebui aprobate în prima fază de Consiliul Local Timișoara.

„Am ascultat ce zic timișorenii care vor să fie corecți și să scape în mod legal de lucrurile nefolositoare din casă și am pregătit aceste două proiecte mari, care vor schimba fundamental modul în care gestionăm deșeurile în oraș. Vom construi, cu ajutorul fondurilor europene, un centru mare de aport voluntar, pe un teren de 2,5 hectare, unde timișorenii vor avea la dispoziție circa 50 de containere pentru diferite lucruri de care vor să scape. Am luat în calcul și cererile venite din partea timișorenilor, astfel încât aceștia vor putea depune aici, gratuit în anumite limite, toate lucrurile de care vor să scape. Tot prin PNRR vom construi și alte trei centre de cartier, pe niște terenuri de 2.500 mp, unde vor fi amplasate circa 14 containere pentru deșeurile cel mai des întâlnite de noi pe stradă. În toate cele patru centre va fi permis accesul cu autoturisme, pentru ca debarasarea să fie mai ușoară. Ne așteptăm ca primul centru să fie deschis cel târziu în 2024”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Construcția centrului de aport voluntar de mărime mare este estimată la 5.580.000 euro, fără TVA (aproximativ 27,4 milioane de lei). Acesta se va ridica pe un teren al primăriei de 25.000 mp din Calea Șagului, în apropierea actualei stații de sortare. Noul centru va avea 50 de containere unde timișorenii vor putea depozita deșeuri care acum nu sunt acceptate nici în pubela neagră, nici în cea galbenă. În plus, tot aici vor putea fi depozitate deșeuri din demolări. Centrul va fi dotat și cu o platformă pentru depozitarea deșeurilor verzi, dar și cu o stație de compostare.

Cele trei centre de dimensiuni mai mici vor fi construite în zonele Calea Moșniței, Dorobanților și Avram Imbroane, pe trei terenuri ale primăriei, fiecare având o dimensiunede 2.500 mp. În fiecare dintre aceste centre timișorenii vor avea acces auto direct și vor putea depozita 14 tipuri de deșeuri care acum nu sunt acceptate în pubelele negre saugalbene. Valoarea finanțată prin PNRR pentru fiecare dintre acestea este de aproape 780.000 de euro.

Cele două proiecte de hotărâre vor fi supuse aprobării Consiliului Local Timișoara în următoarea ședință în plen. (I.N.)