Sute de corpuri de iluminat public au fost înlocuite pe trei bulevarde din Timișoara și alte câteva mii așteaptă să fie schimbate. Administrația locală a anunțat că vrea să modernizeze a treime din rețeaua de iluminat. Este capabilă oare?

Primăria Timișoara a anunțat că s-au încheiat lucrările de modernizare a iluminatului public de pe trei bulevarde din oraș. Este vorba de Calea Aradului, Calea Torontalului și Sever Bocu, acolo unde au fost înlocuite peste cinci sute de corpuri care, potrivit administrației locale, vor consuma cu 60% mai puțină energie electrică decât cele vechi.

Reducem factura la curent prin modernizare și instalarea de lămpi care consumă mai puțin. Ținta noastră este să înlocuim o treime din rețea, adică peste 5.500 de corpuri. La acestea se adaugă încă câteva sute, de la lucrările de modernizare de pe Bogdăneștilor, Cetății, Stan Vidrighin unde schimbăm și iluminatul public. Pentru această investiție mai sunt necesare câteva probe pentru a configura sistemul. Pregătim încă două proiecte mari de modernizare a sistemului de iluminat public. Primul include 64 de străzi din zona parcurilor centrale. Al doilea proiect se va derula pe 24 de străzi și artere principale din interiorul inelului IV de trafic, printre care Gării, Cluj sau Circumvalațiunii. Luminăm Timișoara”, a transmis primarul orașului, Dominic Fritz.

Este adevărat că municipiul s-a întunecat mult în ultima perioadă și are nevoie de puțină lumină, așa cum la fel de adevărat este că orice proiect care aduce un plus urbei, trebuie apreciat, indiferent de administrația care deține frâiele orașului. Este îmbucurător faptul că Dominic Fritz vrea să lumineze Timișoara, dar, să recunoaștem, ideea este una veche.

Municipalitatea a lansat licitația pentru „servicii de proiectare aferente obiectivului de investiții «Modernizare iluminat public Calea Aradului, Calea Torontalului, Calea Sever Bocu»”. Pune la bătaie cel mult 31.770 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 6.500 de euro. Durata contractului va fi de 20 de zile, iar ofertele se pot depune până în 25 august (…) Planul este să fie deconectate corpurile de iluminat existente de la rețea, să fie demontate, inclusiv să fie demontate brațele de susținere uzate. Se vor instala brațe de susținere noi, corpuri de iluminat LED cu telegestiune și se va face conectarea noilor becuri la rețea”, se arată într-un articol apărut în presa locală, în luna iulie a anului 2020.

Nu putem decât să ne bucurăm atunci când vedem că cetatea se dezvoltă și că timișorenii beneficiază de un plus de confort pe străzile urbei. Și evident, ne dorim ca Dominic Fritz să reașeze municipiul în topul orașelor din România, bazându-se pe proiecte vechi și de ce nu, în timp, și pe altele noi.

  

Răzvan IDVOREAN