Va fi lansată o platformă online ce va cuprinde tururi digitale ghidate, articole, interviuri, mărturii și fotografii inedite legate de sinagogile din vestul țării noastre.  Proiectul ce aparține Asociației Pantograf  va prezenta lăcașele din Timișoara, Lugoj, Arad, Caransebeș și Reșița.

Opt sinagogi, printre care și cele din Timișoara și Lugoj vor putea fi vizitate online prin intermediul unei platforme ce va fi lansată în data de 6 octombrie. Fiecare lăcaș va avea o secțiune dedicată unde vizitatorii platformei vor putea afla povestea acestuia prin parcurgerea unui scurt istoric, o descriere a elementelor de valoare arhitectonică, tururi virtuale în incinta sinagogii, fotografii și materiale video. Toate acestea vor fi însoțite de fragmente de mărturii ale unor membri din comunitățile evreiești din jurul acestor sinagogi, realizate de echipa de antropologi coordonată de Smaranda Vultur și Getta Neumann, precum și interviuri cu președinții comunităților evreiești din cinci orașe.

Proiectul este realizat de Asociația Pantograf, susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și leagă printr-un traseu digital 8 sinagogi din Banat și Crișana, permițând explorarea acestora de oriunde din lume.

 

Răzvan IDVOREAN