Autoritățile județene doresc construirea unui parc fotovoltaic în apropierea satului Covaci. Obiectivul este acela de a acoperi consumul de energie electrică al Consiliului Județean Timiș și al instituțiilor subordonate, în integralitate din surse regenerabile. Pasul următor este depunerea unei cereri de finanțare nerambursabilă pentru obiectivul de investiții.

Importanța inițiativei este dată și de contextul provocărilor existente pe piața de energie. Având în vedere creșterea constantă a prețului energiei electrice, neexistând premise de scădere a prețului, Consiliul Județean consideră că un astfel de proiect va asigura independența energetică și va permite instituției să realizeze economii consistente. Nevoia anuală totală de energie electrică se ridică la aproximativ 2,5 milioane kWh, ceea ce necesită un parc fotovoltaic de aproximativ 2,5 - 3 hectare de teren. Acesta se află în proprietatea Consiliului Județean Timiș, în proximitatea satului Covaci. Trebuie spus că datele finale vor rezulta în urma analizei tehnice viitoare”, au transmis reprezentanții CJ.

Potrivit acestora, aprobarea proiectului și construcția parcului fotovoltaic ar aduce economii anuale la buget de 10 milioane lei, respectiv de 50 milioane lei pe o durată de cinci ani.

 

Răzvan IDVOREAN