Primăria Municipiului Timișoara, alături de proiectanții de la Planwerk, au organizat în cursul zilei de luni, 26 septembrie, prima prezentare publică a proiectului de regenerare urbană a 12 străzi și patru piețe din cartierul Fabric.

Sunt vizate aproape șase hectare de spațiu public, respectiv: Bulevardul 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Micloși, strada Ion Luca Caragiale, strada Doctor Gheorghe Marinescu, strada Episcop Joseph Nischbach, strada Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, strada Dacilor, strada Ștefan cel Mare, strada Anton Pann, strada Titel Petrescu, strada Costache Negruzzi (parțial), strada Petre Ispirescu, strada Ecaterina Teodoroiu (parțial), strada Zăvoi, Piața Petru Rareș.

Totodată, s-a dat startul la un proces extins de consultare publică a cetățenilor din cartier. În acest sens, în Piața Traian se va realiza o expoziție temporară cu modul în care aceasta va fi arăta la finalul reabilitării. De asemenea, vor avea loc dezbateri cu cetățenii: două în format fizic, printr-un sondaj de opinie și prin feedback direct pe platforma Decidem.

„Scopul nostru cu această transformare este să reinventăm acest cartier istoric și să îl facem din nou un cartier în care vrei să trăiești, vrei să lucrezi și să ai o mică afacere. De când am devenit primar am încercat să ridicăm acest cartier prin diferite acțiuni. (...) Acest proiect va avea cea mai mare componentă de consultare publică pe care orașul l-a avut vreodată. Timp de o lună, atât online, pe platforma Decidem, cât și fizic aici, la Biroul de reabilitări clădiri istorice, se pot depune opinii, critici și așa mai departe. Tot aici, în Piața Traian, timp de o lună are loc o expoziție cu conceptele acestui proiect. Acum suntem în stadiul de DALI, în baza acestui DALI stabilit după această lună de consultare, vom elabora proiectul tehnic, iar în baza lui vom aplica pentru finanțare pe fonduri europene pentru execuție. Cartierul Fabric are potențialul de a deveni al doilea centru economic și cultural al Timișoarei”, a spus primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Consultarea publică se încheie în data de 23 octombrie.

Cetățenii și asociațiile din zonă își vor putea exprima opiniile privind proiectul completând un formular disponibil la Biroul Reabilitare Clădiri Istorice, Piața Traian, strada Ștefan cel Mare nr 2, de luni până joi, între orele 9 - 16. În mediul online vor fi disponibile următoarele moduri de a transmite opinii și recomandări:

Primele perspective ale cetățenilor vor fi discutate într-o dezbatere publică, care va avea loc în 10 octombrie, la Palatul Ștefania, Piața Romanilor nr 1, de la ora 17:30.

A doua dezbatere va fi anunțată la finalul perioadei de consultare.

Proiectarea pentru „Regenerare urbană – Zona Piața Traian” este co-finanțată de Uniunea Europeană prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020. Pentru realizarea execuției vor fi contractate fonduri prin Programul Operațional Regional 2021-2027. 

 

Ioana N.