Ca în fiecare an, și anul acesta la Kikinda, în Serbia, a avut loc binecunoscutul Festival al dovlecilor placintari - ediția cu numărul 37. Pentru că se desfășoară la „o aruncătură de băţ” de graniţa cu România (spre exemplu, de la Timişoara la Kikinda sunt doar 70 de kilometri), evenimentul este vizitat de un număr mare de români din județul Timiș și nu numai. 

Tradiționala sărbătoare a sârbilor bănățeni, care se organizează în fiecare toamnă, a fost promovată și la Timișoara, de reprezentanții Consulatului General al Serbiei și ai Primăriei Kikinda, care le-au adresat gurmanzilor de pe Bega o invitație cu adevărat specială.

În drum spre Kikinda, frumosul oraș din Serbia, se trece prin Jimbolia, care deține indiscutabil câteva recorduri puțin știute. Este cel mai tânăr teritoriu românesc.

Kikinda are o populaţie de aproape 40.000 de locuitori, se află în nord-estul Serbiei şi face parte din provincia Voivodina.

Odată ajuns, orice vizitator trebuie să o întâlnească pe Kika. Ce drăguţ sună, dar cine o fi această doamnă? Tot oraşul o cunoaşte şi locuieşte într-o clădire din centru: la muzeu. Kika a trăit acum vreo 70.000 de ani şi a fost o femela mamut ale cărei rămăşiţe foarte bine conservate au fost descoperite de nişte muncitori în 1996, într-o zonă de la marginea oraşului, „blocată“ în lut, la o adâncime de 21 de metri.

La festival, centrul orașului este plin de tarabe cu bunătăți, dar și cu fel de fel de ornamente sau suveniruri. Se găsesc pe săturate plăcinte cu ludaie, dovleci copți, proaspăt scoși din cuptor, semințe de dovleac prăjite și aromate, dar și ceaune cu bunătăți și, bineînțeles, nu lipsesc nici vițelul la proțap, din care cei prezenți se pot înfrupta.

Anul acesta a fost foarte potrivit pentru cultivatorii de dovleci, fiind asigurate condiții pentru stabilirea unui record pentru cel mai mare dovleac înregistrat vreodată. Concursul celui mai mare dovleac a fost câștigat de Tibor Kokay, dovleacul său cântărind nu mai puțin de 716,5 kilograme.

În fiecare an în jur de 20.000 de români aleg să se distreze la aceasta mare sărbătoare.

 

De fiecare dată ei sunt foarte încântați de ceea ce văd la Kikinda și pleacă de acolo cu impresii foarte puternice și cu gândul de a reveni la anul. 

 

Ioana N.