După ce în 2021 Primăria Timișoara a unit Ruga Timișoarei și Ziua minorităților sub umbrela Festivalului Banatica, anul acesta soarele a răsărit în birourile autorităților locale, unde a fost luată decizia ca cele două evenimente să se desfășoare separat, fiecare păstrându-și identitatea.

Evenimentele dedicate Rugii vor începe joi, 15 septembrie, atunci când creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, fost mitropolit al Banatului și sărbătoresc al doilea hram al Catedralei Mitropolitane. În piața Sfântul Gheorghe din Timișoara va fi organizat cu începere de la ora 21, un spectacol intitulat ”Minunile Sfântului Iosif” interpretat de actorii Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu, Alina Mihocaș și Raul Bastean. La eveniment vor participa și Corul Parohiei Ortodoxe Iosefin și Corala bărbătească ”Contrast”.

În data de 16 septembrie, de la ora 12.30, la Sala Lira se va desfășura spectacolul pentru copii ”Iovan Iorgovan”. Va fi unul despre cântec, joc și tradiții bănățene, cu coregrafie și muzică live, alături de orchestra de tineret a Ansamblului Timișul, coordonată de Nicolae Baniciu, de actorii Adrian Jivan, Diana Chioariu, Marius Caraiman și de un grup de dansatori ai Ansamblului Timișul, coordonați de Maria Topciov și Ciprian David. Programul este destinat copiilor din clasele III – VII, care pot fi înscriși  până pe data de 15 septembrie. Informații pot fi obținute la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara: 0256-498214 sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

În seara aceleiași zile, Parcul Rozelor va găzdui cu începere de la ora 18 un spectacol de muzică și dansuri populare. Printre alții, vor fi prezenți: Andreea Voica, Mihaela Petrovici, Doriana Talpeș, Dumitru Stoicănescu și Adrian Stanca.

Și pentru că Ruga este în strânsă legătură cu hramul Bisericii, iar acesta din urmă este o sărbătoare creștină legată de un sfânt sau eveniment din istoria sfântă, Arhiepiscopia Timișoarei a rânduit un program special de slujbe religioase, la care creștinii sunt așteptați pentru a-l cinsti pe Sfântul Iosif, ocrotitorul Banatului și pentru a sărbători al doilea hram al Catedralei Ortodoxe din Timișoara. Programul complet poate fi citit într-un articol special postat pe pagina ziarului nostru.

 

Răzvan IDVOREAN