Mănăstirea cisterciană de la Igriș a fost reprezentativă pentru Regatul Maghiar medieval, aici fiind înhumați regele Andrei al II-lea (1205-1235) şi soţia sa, Yolanda de Courtenay, după cum indică sursele documentare.

Bogățiile Banatului istoric au o valoare inestimabilă și este îmbucurător faptul că acestea sunt prezentate publicului larg fie și prin intermediul unor expoziții, atunci când in situ nu este posibil. Expoziția „Mănăstirea cisterciană de la Igriș, 1179 – 1500, din perspectiva cercetărilor arheologice” va cuprinde o parte din descoperirile făcute de specialiști din 2016 și până în prezent. Prin intermediul artefactelor și imaginilor, vor fi prezentate principalele momente din istoria mănăstirii, cu accent pe secolul al XIII-lea, perioada sa de apogeu, dar va fi înfățișată și perioada de după abandonarea sa, când a funcționat pentru câțiva ani ca fortăreață.

Vor fi prezentate fragmente arhitecturale provenite de la ancadramente de fereastră, ancadramente de portal, fragmente de chei de boltă şi segmente de coloane şi capiteluri, precum şi elemente decorative din piatră care au înfrumuseţat edificiul mănăstiresc. De asemenea, vor fi expuse fragmente arhitecturale din marmură roşie care provin de la sarcofagele regale. La acestea se adaugă obiecte din metal și os găsite în inventarul mormintelor cercetate, precum şi într-o groapă care poate fi pusă în legătură cu invazia mongolă de la 1241, în care au fost depuse fragmente de schelete umane şi diverse piese de ceramică şi metal.

Vernisajul este programat joi, 15 septembrie, de la ora 18.00, în mansarda B1 a Bastionului Theresia. Vor participa specialiști de la Muzeului Național al Banatului, în frunte cu dr. Daniela Tănase, responsabilă de cercetările arheologice, precum și managerul instituției, Claudiu Ilaș. Expoziția va putea fi vizitată până pe 16 octombrie.

 

Răzvan IDVOREAN