În luna septembrie este organizată o serie de evenimente menite să readucă în atenția creștinilor viața și minunile săvârșite de Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș și să îi așeze pe aceștia pe un urcuș duhovnicesc spre Împărăția lui Dumnezeu.

Pe 1 septembrie a început noul an bisericesc, și încă din prima lună, sărbătorile creștine îi cheamă pe ortodocși la prăznuire și la împărtășirea cu darurile ce izvorăsc din Viața dumnezeiască.

Nașterea Maicii Domnului, Înălțarea Sfintei Cruci, Zămislirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, sunt doar câteva dintre praznicele ce împodobesc calendarul ortodox;  însă pentru creștinii bănățeni mai este o sărbătoare cu o însemnătate aparte: Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Paroș, fost mitropolit al Banatului.

Acesta este cinstit în data de 15 septembrie, iar în anul 2022, la fel ca și până acum, este organizată o serie de evenimente pentru a readuce în atenția creștinilor viața și minunile săvârșite de unul dintre apărătorii dreptei credințe.

Luna septembrie a fiecărui an ne aduce și ne propune spre prăznuire, spre petrecere duhovnicească Sărbătorile Mănăstirii Partoș. Fie că e Minunea Arhanghelului Mihail în Colose, hramul bisericii străvechi, sau Înălțarea Sfintei Cruci și Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, hramurile mănăstirii noastre, toate aceste popasuri liturgice ne cheamă la prăznuire, împărtășindu-ne din darurile ce izvorăsc din Viața dumnezeiască! Călătoria către Împărăția Părintelui ceresc cuprinde și această lună plină de evenimente bisericești, liturgice și culturale, toate îngemânate din gândul de a naște în noi, încă de aici și acum, Împărăția Tatălui în inima, sufletele și mințile noastre. Iată de ce vă invităm să călătorim împreună în corabia Bisericii, cu fiecare Liturghie, să străbatem pământul Banatului de la Timișoara la Partoș, aidoma Părintelui nostru Iosif cel Nou, să ne scăldăm sufletul în armoniile cântărilor, să punem la minte și inimă cuvintele de duh ziditoare”, a transmis exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei și starețul mănăstirii Partoș, Simeon Stana.

”Sărbătorile Mănăstirii Partoș” au început încă din 3 septembrie, cu un concert simfonic la biserica din Ofșenița și vor continua cu alte evenimente care vor readuce în atenție istoria mănăstirii, minunate pricesne și cuvinte de învățătură menite să îi așeze pe creștini pe un urcuș duhovnicesc spre Împărăția lui Dumnezeu.

Una dintre aceste acțiuni este și pelerinajul ”Calea Sfântului Iosif”, care va avea loc sâmbătă, 10 septembrie. Programul va începe la mănăstirea Timișeni ( Șag ) la ora 5 dimineața cu oficierea Sfintei Liturghii, după care creștinii se vor îndrepta pe jos spre mănăstirea Partoș. ”Pelerinajul rememorează și actualizează un mesaj cu străvechi rădăcini creștine, angajând conștiința într-un exercițiu ce ne amintește de călătoria către Împărăția veșnică”, este scris pe pagina oficială a lăcașului de cult în care a trăit pentru o vreme Sfântul Iosif.

Programul complet al evenimentelor din luna septembrie, îl găsiți în imaginea alăturată.

Răzvan IDVOREAN