Inspectorii de la OPC Timiș au desfășurat în ultimele două zile o amplă acțiune de control în județ, în urma căreia au acordat peste o sută de amenzi și avertismente și au închis mai multe puncte comerciale.

Miercuri și joi inspectorii de la OPC au efectuat zeci de controale în Timișoara și Lugoj și nu mica le-a fost mirarea când au descoperit că multe unități comerciale nu respectă nici cele mai elementare norme de igienă. În urma acțiunii, mai multe puncte au fost închise, iar amenzile acordate depășesc suma de 600 de mii de lei.

Piața Badea Cârțan – gândaci în vitrinele cu brânză și carne

Hala de carne și produse lactate din piața ”Badea Cârțan” din Timișoara a fost închisă joi, după ce autoritățile de control au găsit vitrine într-o stare avansată de degradare, pline de gândaci și marfă depozitată în condiții necorespunzătoare. Mare parte din vină cade și pe umerii administrației locale, care, potrivit celor de la OPC nu și-au respectat angajamentele legate de păstrarea curățeniei în zona pieței. În urma celor constatate, hala de carne și produse lactate a fost închisă.

Controale și în județ – sancțiuni ”dulci” pentru nerespectarea legislației

Inspectorii OPC au verificat mai multe unități de alimentație publică pe linie de igienă și de depozitare a produselor. În urma controalelor a fost găsită marfă expirată, alimente depozitate necorespunzător și spații murdare. Potrivit comisarului șef adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis, Mihai Gubandru, a fost propusă închiderea de până la șase luni pentru fabrica în care ”prind gust” produsele pentru toate unitatile Seneville. Mai mult decât atât, în Lugoj au fost controlați mai mulți comercianți, iar în urma verificărilor au fost retrase sute de kilograme de produse alimentare. Potrivit celor de la OPC cele mai frecvente si mai grave abateri au fost conditiile de igienă precare, depozitarea necorespunzătoare si produsele expirate. Asemenea probleme au fost găsite la aproape toate restaurantele din zona centrală a Lugojului. În urma celor depistate, activitatea mai multor operatori a fost temporar suspendată.

În total au fost efectuate 37 de controale la Lugoj si alte 33 la Timișoara, iar în urma descinderilor au fost acordate 84 de amenzi, cu o valoare totala de 605 de mii de lei si 42 de avertismente.

Vă reamintim, în urmă cu aproximativ o săptămână, mai multe magazine de tip supermarket din cadrul unui mare lanț alimentar au fost amendate și chiar închise pe perioadă determinată pentru că nu au respectat legislația în vigoare.

Inspectorii OPC au anunțat că asemenea controale vor fi efectuate și în perioada următoare.

 

Răzvan IDVOREAN