După mai multe activități de informare organizate în ultimii doi ani în colaborare cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și primari din județ, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș ne-a transmis pe adresa de e-mail a redacției, un comunicat privitor la deschiderea unui nou Punct Gastronomic Local în localitatea Sânandrei, Timiș.
Cu scopul de a facilita deschiderea unor astfel de locații benefice pentru dezvoltarea fermierilor, a micilor producători, dar și a destinațiilor în care aceștia lucrează, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (A.P.D.T.) în județul Timiș a organizat în ultimii doi ani, cu sprijinul primăriilor din județ, mai multe întâlniri între specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș - instituție responsabilă pentru certificarea P.G.L. - și locuitori din comunele Tomești, Fârdea, Jimbolia, Otelec și împrejurimile lor.
Astfel, în prezent, în județul Timiș, funcționează două puncte gastronomice locale, în localitățile Sânandrei și Victor Vlad Delamarina, un al treilea - în comuna Margina - fiind în etapa de înființare. Punctele gastronomice locale, concept turistic foarte actual, promovează tradițiile gastronomice rurale într-un mod organizat și sunt bucătării particulare din spațiul unor ferme sau exploatații familiale, care servesc unui număr de maxim 12 turiști rețete specifice zonei.


„Începând din 23 august puteți să vă bucurați, în tihna adierii de vânt și confortul unei grădini roditoare cu legume gustoase, de un prânz sau o cină pregătite cu produse locale, pe strada Gloriei nr. 21 din Sânandrei! Aici a fost deschis un Punct Gastronomic Local (PGL) unde grupuri de maxim 12 persoane vor putea servi, pentru început, în zilele de marți și joi, prânzul sau cina, pregătite cu produse din gospodăria gazdelor. Realizat în jurul serei de legume, al mierii, dar si a legumelor crescute în câmp, punctul gastronomic local va oferi oaspeților posibilitatea de a gusta preparate precum Zacuscă sau Ulei de dovleac pe pâine cu maia coaptă în cuptorul cu lemne, Supă de roșii sau Dovleac copt, Plăcintă cu prune sau Magiun presărat cu miere și nuci.
Primele mese vor fi servite de gazde începând cu 23 august, doar pe baza unei programări la telefon 0726 607 450 , sau e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., se arată în comunicatul trimis pe adresa de e-mail a redacției ziarului „Timișoara”.


Legislația privind Punctele Gastronomice Locale a fost inițiată de Asociația „Ivan Patzaichin - Mila 23” în anul 2016, în România fiind deschise în prezent peste 110 P.G.L.-uri, cele mai multe aflându-se în județele Tulcea, Brașov și în Maramureș.

Cornel Seracin