Sâmbătă, 20 august, rezultatele cercetărilor efectuate în acest an la Sarmizegetusa Regia vor fi prezentate vizitatorilor.
Pentru ziua de sâmbătă, 20 august, prognoza anunță vreme rea și ploi la Timișoara, însă bănățenii au destule variante pentru a-și petrece finalul de sâmbătă într-un mod plăcut. Una dintre ele este o evadare în natură și o întoarcere în trecut, în istoria de acum două mii de ani.
La aproximativ 200 de kilometri de orașul de pe Bega, în județul Hunedoara, se află ruinele cetății dacice Sarmizegetusa Regia, fosta capitală și, potrivit unor istorici, cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac. De ani de zile arheologii fac cercetări, iar munca lor este recompensată de fiecare data cu noi și noi descoperiri care stârnesc curiozitatea pasionaților de istorie.
Rezultatele cercetării arheologice efectuate în acest an la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia vor fi prezentate vizitatorilor sitului, sâmbătă, 20 august, cu ocazia manifestării Ziua Porţilor Deschise, organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara prin Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică.
Evenimentul va avea loc între orele 9.00-19.00, iar explicaţiile vor fi oferite celor interesaţi de către specialiştii care şi-au desfăşurat activitatea în perimetrul cetăţii, pe parcursul campaniei de cercetare sistematică.
Cercetarea arheologică de la Grădiştea de Munte-Sarmizegetusa Regia continuă în acest an pe terasa a IX-a, unde în 2017 a fost identificat un nou edificiu de cult cu baze de calcar şi pe terasa a X-a, pentru documentarea căii de acces spre templul mare de andezit.
Răzvan IDVOREAN
sursă foto: GoHunedoara